Трудно е да се намери хляб в магазина, който да е толкова вкусен, колкото домашно изпечения. Ще се убедите в това, ако опитате да изпечете домашен хляб в плик за печене .
За да зарадвате любимите си хора с прясно изпечен хляб , ви трябват само най-евтините съставки, които можете да намерите във всяка кухня. Това също ще изисква известно усилие и умения. Резултатът е безумно мек хляб с хрупкава коричка!
Домашен хляб в плик за печене
Продукти:
вода - 400 мл
захар - 1 ч.л
мая - 25 гр.
сол - 1,5 супени лъжици
пшенично брашно - 650 гр.
слънчогледово олио - 3 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Тази рецепта е интересна с това, че първо трябва да поставите тестото в плик за печене и едва след това да го поставите в незагрята фурна. Благодарение на този малък трик, хлябът става невероятно ароматен и мек.
Прясната мая се разтваря в топла вода. Добавете захар. Разбъркайте добре и оставете на топло място за 15 минути.
Посолява се с едра сол и се добавя слънчогледово олио. Пресейте брашното и го добавете към маята и водата.
Замесва се тесто. Тестото не трябва да лепне по ръцете ви. Месете около 5 минути.
Намажете дълбока купа със слънчогледово олио и изсипете тестото в нея. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло място за час.
След час премесете тестото. След това го поставете на топло място за още един час.
Поръсете работната повърхност с брашно. Разделете тестото на две части, всяка част омесете с ръце.
Оформете две топки. Направете прорези в тях с нож.
Поставете топките тесто в плика за печене и го завържете. Поставете върху тава за печене и оставете на топло за още 15 минути.
Сложете питките в предварително загрятата фурна. Печете на 180 градуса за 50-60 минути.
Извадете тавата за печене от фурната. Разрежете плика за печене. Оставете хляба да изстине.
Това е! Няма нищо по-добро от филия хляб, току-що изваден от фурната, намазана с масло и леко осолена. Това е вкусен и прост сандвич, който никой не може да откаже.
Да ви е сладко!