Рецептата на Мария много напомня на баклава, но всъщност е сладкиш, който става много по-бързо от баклавата. Вкусът е подобен, защото се прави от почти същите съставки. Получава се много кремообразен десерт и определено ще се насладите на всяка хапка от него.
„Здравейте, аз съм Мария и в момента работя в Гърция, затова искам да споделя с вас един много интересен гръцки десерт . Според прочутата тук средиземноморска кухня този десерт се нарича „Галактоборекакия” с екстра кадифен крем и канела.”
Този ефектен десерт е невероятно вкусен и би било страхотно да изненадате близките и гостите си с нещо ново, неизпробвано и различно.
В Гърция този десерт "държи" първото място. Това е старинен сладкиш , който е познат още от времето на нашите баби и дядовци. Цялата процедура е обяснена в текста по-долу.
Има сходен вкус с баклавата, но е по-вкусен и кремообразен. Вътрешността се пълни със сочен крем, а отгоре се украсява с друг. Ето и съставките, от които се нуждаете за тази Баклава с крем във форма за мъфини :
Баклава с крем във форма за мъфини
Продукти:
За крема:
4 яйца
200 г захар
1 л прясно мляко
1 ч. л.
150 г грис
100 г масло
За баклавата:
500 г тънки кори за баклава
300 мл разтопено масло
За сиропа:
700 гр. захар
400 мл вода
1 пръчка канела (по желание)
сокът от половин лимон
За крема за украса:
2 жълтъка
250 мл прясно мляко
50 г захар
25 г царевично нишесте
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
25 г студено масло
Приготвяне:
Кремът се приготвя първо, защото трябва да се охлади преди да се добави към десерта. В купа разбийте яйцата с половината захар до бледа и пухкава смес. Разбивам ги около 5 минути. След това ги оставете настрани.
Сложете млякото, останалата захар, ваниловия екстракт в тенджера и оставете да заври на средна температура. Добавя се грисът и се бърка непрекъснато, докато кремът се сгъсти като пудинг.
Свалете от котлона и добавете нарязаното на парчета студено масло и разбъркайте докато се разтопи. Прехвърлете крема в купа и го оставете да се охлади за 15 минути. Внимателно лъжица по лъжица добавете сметаната към яйчената смес до получаването на хубав и мек крем.
Разполовете корите, прегънете и разрежете още веднъж. Трябва да се получи приблизително един малък правоъгълник, който ще се пече във форма за мъфини. Според големината на корите ги нарежете според видеото по-долу. Намажете формата за печене с разтопено масло, след което сложете тънка кора, която трябва да намажете с разтопено масло.
Повторете тази стъпка 3 пъти. Така имате три тънки кори с масло. След това добавете 2 супени лъжици от крема и покрийте с остатъците от корите, които излизат от формата.Не забравяйте да мажете с разтопено масло при всяко сгъване на корите.
Повторете процеса за всички формички. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса около 20 минути.
Приготвяне на сиропа: Всички съставки се слагат в тенджера и се оставят да врят на средна температура. Свалете от огъня и оставете сиропа да се охлади напълно. Изпечените баклавички се заливат с охладения сироп и се оставят да поемат и изстинат на стайна температура за около 5-6 часа.
Приготвяне на крема за украса: В тенджера се наливат 200 мл мляко, след което се добавят 25 г захар и се оставя да заври на среден огън. В отделен съд се добавят жълтъците, останалата захар и се разбиват.
Добавете царевичното нишесте, екстракта от ванилия и останалото мляко и разбийте добре. Изсипете сместа в тенджера и разбийте, докато се сгъсти. Когато стане с консистенция на пудинг, свалете от котлона и добавете студеното масло, след което разбъркайте, докато се разтопи. Прехвърлете крема в купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да изстине.
Обърнете изпечените баклавички в купа, след което украсете с крема от горната, плоска страна.
Може да сложите крема в пош за по-лесно нанасяне, но може и с чаена лъжичка. По желание се поръсва с канела.
Да ви е сладко!