Авокадото все по-широко навлиза в нашата кулинарна култура, въпреки че преди няколко години гледахме на него като на екзотика и го подминавахме на щандовете. Но се оказа, че вкусният зелен плод е не само идеален за добавка в салати и сосове, ами крие и много незаменими за организма вещества.
Повечето от нас вземат плодовете зелени и ги изчакват да узреят. Но как да ускорим узряването на авокадото , ако чакаме гости и сме планирали да приготвим нещо феноменално с него? Всъщност решението на проблема е доста просто - бързо можете да направите авокадо меко благодарение на фурна или микровълновата. Ако не сте знаели за това, по-долу ще ви обясним подробно как става. И така, как да накарате авокадото да узрее за 10 минути?
Как да накараме авокадото да узрее в микровълновата:
Набодете авокадо с вилица от няколко страни.
Сложете го върху чиния, подходяща за микровълнова фурна, и покрийте с пластмасов капак (в противен случай плодът ще избухне).
Първо загрейте авокадото за 30 секунди. Ако плодът не омекне за това време, поставете за още 30 секунди. Всичко зависи от мощността на микровълновата.
Оставете плода да изстине и след това го използвайте във формата, в която сте искали.
Как да накараме авокадото да узрее във фурната:
Измийте авокадото и го увийте във фолио.
Сложете в предварително загрята фурна на 90 градуса.
Оставете го да се пече 10 минути.
След това извадете авокадото първо от фурната, след това от фолиото и можете да го използвате.
Това бяха най-бързите начини за узряване на авокадото.
Как обаче да направите авокадото по-меко за по-дълъг период от време?
Хартиена торба.
Поставете авокадото в хартиен плик. Опаковъчната хартия може да позволи на авокадото да узрее бързо, тъй като задържа етилена. Някои плодове и зеленчуци произвеждат този газ, когато узреят.
Банани и домати.
Дръжте авокадото в плика до домат или банан - тези плодове произвеждат повече етилен, така че авокадото узрява след 3 дни. В този случай пакетът трябва редовно да се "пълни" с чист въздух.
Вестник.
Увийте неузрелите плодове в лист от вестник. Поставете на топло място, например в още гореща фурна (изключена). Оставете го, докато омекне.
И помнете! Оставяйки този плод да узрее при стайна температура, уверете се, че няма повишена влажност на това място. В противен случай авокадото ще се развали.