Патладжаните са любим деликатес през лятото, но в днешни времена можем да им се наслаждаваме и през цялата година. Предлагаме ви да внесете малко лято в дома си с тази слънчева рецепта за пълнени патладжани - уникално вкусно ястие от турската кухня.
Тази рецепта е чудесен вариант, особено ако сте домакин на гости. Ястието от пълнени и запечени патладжани може да сервирате горещо с ориз или гарнитура по избор.
Пълнени патладжани по турски
Продукти:
- 8 – 9 патладжана (1300 грама)
- 1 чаена лъжичка сол
- вода, колкото да покрие патладжаните
- малко олио (40 мл) за намазване
За плънката:
- 2-3 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 300 г кайма
- 2-3 зелени чушки
- 2-3 скилидки чесън 1/2 ч. л.
- сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. люти чушки
- 2 средно големи домата
- 1 ч.ч. чаша вода (100 мл)
- малко пресен магданоз (2 с.л.)
За соса:
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 чаши топла вода (400 мл)
За украса:
- малки доматчета (чери)
- зелени чушки
Приготвяне:
1. Измийте патладжаните, отстранете листата и отрежете дръжките. След това ги обелете (за по-декоративен вид може да ги направите "шарени", като белите на ивици).
Сложете ги в по-дълбок съд, посолете ги и налейте вода, колкото да ги покрие. Покрийте ги с чиния отгоре, за да нямат контакт с въздуха и да са под вода през цялото време. оставете ги така за 15 минути.
След това ги отцедете и ги оставете за кратко върху гевгир. Това ще премахне цялата горчивина от тях.
2. След това с малко ножче направете разрез на всеки патладжан. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене и намажете двете страни с олио с кухненска четка.
3. Сложете да се пекат в загрята фурна на 200 градуса. След 20 минути ги обърнете от другата страна и продължете да печете още 10 минути (общо половин час).
4. Запържете ситно нарязания лук в сгорещено олио. Добавете каймата и продължете да къкри още няколко минути, докато смени цвета си.
След това се добавят ситно нарязани люти чушки, чесън и подправки на вкус.
5. Накрая се добавят ситно нарязаните домати и се задушава за кратко, докато всичко омекне и стане гладко. Добавете 100 мл вода, намалете котлона и продължете варенето.
Преди края добавете 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз. Когато течността се изпари, месото трябва да е готово.
6. Отворете изпечените патладжани на местата, където сте направили разрези, и ги напълнете с плънката. Декорирайте ги с домат и люта чушка.
7. За соса: смесете изброените продукти. Изсипете соса в огнеупорен съд, след което наредете отгоре пълнените патладжани.
8. Накиснете хартия за печене във вода и я намачкайте с ръце, след което покрийте патладжаните. Сложете да се пече още 25 минути в загрята на 200 градуса фурна.
След това махнете хартията и продължете да печете, докато станат златисти, още 10-15 минути. Пекох ги общо 35 минути (гледайте да не изсъхнат).
Да ви е сладко!