Пригответе се за нещо велико, защото тази рецепта ви оставя без дъх със своята елегантност и простота . Днес ще ви разкрием рецептата за вкусна торта-суфле , която е достойна да попадне сред любимите ви десерти.
Най-хубавото е, че се приготвя супер лесно и бързо, а за целта няма да ви трябва дори фурната, ако решите да използвате готов блат от магазина!
В плънката може да добавите различни неща: цитрусови плодове , екзотичните киви и ананас , горски плодове и бисквити . Ако не сте взели решение за вида на плънката, ние ви предлагаме печелившата комбинация от череши и шоколадов блат !
Съставки:
250 гр.
200 гр. сметана
100 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. пудра захар
80 гр. брашно
40 мл вода
20 гр. желатин
4 ч.л. какао
2 с.л. олио
1 яйце
250 гр. череши / вишни от консерва
100 мл сметана
подготовка
- Пригответе тестото за блата (ако не ползвате готов). Разбийте яйцето и захарта на пухкава маса. Добавете олиото и сметаната. Отново разбийте.
- Смесете брашното с какаото и бакпулвера, след това прибавете бавно на порции към течната смес, като разбърквате непрекъснато, докато сместа стане гладка.
- Намажете формата за печене с олио и поставете тестото върху нея, така че неговата дебелина да не превишава 3 cm. Сложете формата в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете 15-20 минути. Оставете готовия блат да се охлади.
- Накиснете желатина във водата и го оставете за 15-20 минути.
- Пригответе крема. Претрийте изварата през сито и добавете сметаната, пудрата захар и ванилията. Старателно разбийте с миксер.
- Разтопете желатина на водна баня и го добавете към крема.
- Нарежете блата на кубчета 2 х 2 см, отцедете сока от консервираните череши и ги поставете в купа.
- Покрийте дъното и стените на форма с пръстен с фолио. Намажете дъното с няколко супени лъжици сметана. Разстелете една трета от кубчетата блат и една трета от черешите, след което залейте с част от крема. Повторете още два пъти, за да използвате всички остатъците от крема. Заравнете повърхността на тортата.
- Покрийте с прозрачно фолио и съхранявайте в хладилник за 5-6 часа, така че добре да стегне и да се слеят вкусовете.