Знаем, че традицията повелява в баклавата да има само орехи, захар и аромати, но днес ще ви представим две невероятни рецепти за ябълкова баклава , която по сочност и сладост надминава традиционната за Коледа. Ако още не сте опитвали плодовия вариант на баклавата , време е да го направите - става за около 20 минути с готови кори.
Ябълкова баклава - I РЕЦЕПТА
Продукти:
500 г тънки кори за баница
1,5 кг ябълки
600 г + няколко супени лъжици захар
700 мл вода
1 ванилова захар
100 г масло
малко олио
3 супени лъжици грис и по желание орехи, канела, стафиди
Приготвяне:
Първо пригответе сиропа (приготвя се няколко часа предварително, за да изстине): Разтворете 600 г захар в 700 мл вода и оставете да заври. Добавете ваниловата захар, след което оставете готовия сироп настрана да се охлади. Разтопете 100 г масло и добавете няколко супени лъжици олио.
Обелете ябълките, настържете ги и ги изцедете от сока. Добавете няколко супени лъжици захар и 3 супени лъжици грис, за да поеме излишния сок. По желание към плънката може да добавите канела, стафиди и орехи. Вземете две кори, намажете ги с масло и олио, след което ги напълнете с ябълки.
Плънката се нанася само върху една част в началото, а след това се навива на руло. Планирайте да остане достатъчно плънка за всички кори (пребройте корите, а след това колко рула ще имате и разделете плънката на толкова части). Подредете навитите кори в тава за печене.
След като сте наредили баклавата, нарежете я с остър нож на равни парчета, полейте отгоре с малко мазнина и я сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато покафенее. Залейте горещата баклава със студен сироп.
Ябълкова баклава - II РЕЦЕПТА
Продукти:
500 г готови кори
7-8 средно големи ябълки
10 супени лъжици захар за ябълките
1 ванилова захар
по избор канела за ябълките
3 супени лъжици хлебни трохи за ябълките
няколко капки аромат на ванилия и бадеми
150 г едро смлени лешници и орехи
150 г фино смлени лешници и орехи
250 г масло
За сиропа:
1 лимон, нарязан на кръгчета
600 г захар
1 л вода
Начин на приготяне:
Първо смесете орехите и лешниците, след това отделете половината, за да ги смелите по-едро, а другата половина - на ситно.
Разтопете маслото. Ябълките се измиват добре и се настъргват с кората, смесват се с хлебните трохи, канелата, ароматите и захарта. Сложете хартия за печене в тава (32х22 см) и я намажете с разтопено масло. Започнете да редите корите:
Първо сложете една кора, намажете я с масло, след това сложете втора кора и повторете същото още три пъти. Нареждат се общо 5 кори, намазани с масло. Върху корите се слага част от сместа с ядки и лешници и част от сместа с ябълки. Разпределете равномерно.
След това се поставят две кори и се притискат леко с ръка, за да се получи равна повърхност. Намажете ги с масло, след което отново наредете плънката. Подредете по този начин, докато материалът ви свърши. Последните 5 кори се редят както в началото, без плънка.
Подредената баклава нарежете под формата на ромбове, намажете я добре с разтопено масло и я изпечете в предварително загрята фурна на 150 градуса. Печете, докато придобие приятен меден цвят.
Залейте изпечената баклава със сироп, който предварително сте сварили и охладили.