Рядко, но има случаи, когото не се харесва пюрето от картофи , и кой знае как да приготви меко пюре, без бучки, с добра консистенция и съотношение? Ако пюрето се превърне в лепкава смес или съвсем няма вкус, време е да се запознаете с десетте най-често срещани грешки и как да ги избегнете в подготовката.
1. Грешка: Използвате грешен вид на картофи
С оглед на варенето, картофите в готвенето могат да се разделят на три вида: твърди сортове, които не се размекват лесно, средно твърди, които стват сравнително твърди и меки, които омекват и се разпадат лесно. Най-добрият избор за пюре са средно твърдите картофи, защото те имат повече нишесте така ще бъдат по-кремообразни.
2. Грешка: нарязвате ги на различни части
Ако нарежете картофите на неравни парчета, тогава няма равномерно да се сготвят и по-големите парчета няма да бъдат достатъчно меки, а по-малките разкашкани. По този начин никога няма да получите перфектно кремаво пюре. Затова еднакво нарежете картофите, поставете ги в студена вода, нека къкрят, докато еднакво не омекнат.
3. Грешка: Прекалено или недостатъчно сготвени картофи
Прекалено сготвените картофи са бледи и доста ужасни. Недостатъчно сготвените картофи са твърде зърнести и от тях трудно се получава гладко пюре. Идеално сготвените картофи ще познаете по това, че с остър нож плавно преминавате през тях.
4. Грешка: Използвате мискер
Важно е да знаете, че картофите са богати на нишесте, което означава, че не трябва прекалено да се миксират. Ако използвате мискер или пасатор, нишестето ще се сгъсти и се превръща в лепкава смес.
5. Грешка: Твърде много силно мачкате картофите
Дори и ръчно да ги мачкате, може да прекалявате с това. Когато добавите мляко, сметана или масло, разбърква се леко, докато съставките не се съединят.
6. Грешка: Използвате студено масло, мляко или сметана
Ако ги сложите на стайна температура, по-добре ще се смесят с картофите.
7. Грешка: Добавяте твърде много течност
Можете да добавите малко сметана или мляко, но трябва да внимавате за количеството, не искате да получите супа от картофи, вместо пюре.
8. Грешка: Не сте добавили достатъчно масло
Известната рецепта за пюре от картофи на Джоел Робучон казва, че картофите и маслото трябва да се поставят в съотношение едно към две. Ако не сте доволни от вкуса на пюрето, не сте внимавали на количеството.
9. Грешка: Не сте сложили достатъчно сол
И най-добре намачканите картофи, с перфектно количество масло, ще продължат да бъдат лоша смес, ако не добавите сол.
10. Грешка: Изсушавате пюрето
Това е добре, макар и не съвсем препоръчително. Но тъй като не е добре да се сервира студено, ще трябва да се затопли и следователно да се грижите да не го изгорите. Има два начина за това: да го поставите върху съд с вряща вода или просто да добавете горещо мляко.