Прясното мляко са започнали да го използват от преди повече от 5000 години. То влизало и в практиката на древните лечители като Хипократ, например.
Той лекувал успешно с краве мляко стомашно-чревните заболявания .
В 1 литър мляко има толкова белтъчини, колкото в 8 яйца, а половин литър удовлетворява денонощната потребност на организма от калций. И наистина никак не е случайно, че в крайна сметка средно в живота си човек изпива близо 10 хиляди литра! Да не говорим за киселото мляко, за маслото, изварата, за съзвездието от сирена и кашкавали и прочие други млечни продукти, без които животът ни би ни изглежда немислим!
В последните години обаче пак учените са тези, които започнаха да разсейват повече или по-малко непоклатимата ни представа за продукт.
Според тях пълномаслените млека повишават нивото на лошия холестерол в кръвта . Промишлеността не закъсня да отговори на този може би наистина основателен упрек - на пазара се появиха обезмаслените млечни продукти, но и тази алтернатива не разсея съмненията. С още и още аргументи учени казват "не" на млякото. Сред тях подобаващо място заема твърдението, че болшинството от възрастното население на Африка, Азия, Латинска Америка и Южна Европа изпитва трудности с усвояването на лактозата (млечната захар), в резултат на което се получават редица неудобства като подуване на корема, диария и най-различни стомашно-чревни болести. Твърди се, че само жителите на Северна Европа и Америка притежават способността да усвояват този продукт.
Това е послужило за основание на биохимика от Корнуелския университет Том Кембъл да стигне до извода "Да се пие мляко е неестествено!" Според него, кравето мляко е храна сомо за телетата, а не за човешките деца и най-малко било странно да храниш потомството си с храна, предназначена за друг биологичен вид. В подкрепа на това мнение са и резултатите от работата на група учени от университета в Хелзинки, открили пряка връзка между консумацията на краве мляко от децата и появата на диабет.
Следващият аргумент против бялата храна е оборването на считаното за едно от основните му предимства досега - че работи за укрепването на костната система.
Учените са категорични: за поддръжката на зъбите и скелета са необходими по-малки количества калций и те могат да се получат от други по-полезни продукти - зеленчуци, бобови варива, плодове, които не биха навредили на организма и тялото, а тъкмо напротив.