Дали органичната храна наистина е по-здравословна?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Дали органичната храна наистина е по-здравословна?
7645
Снимков материал: pixabay.com
Дали органичната храна наистина е по-здравословна?

Днес хората са изправени пред много предизвикателства и дилеми, когато става дума за хранителни навици . Разликата в цените на дадени продукти лесно се забелязва, но когато става дума за качеството, е наистина трудно да се направи разлика.

Дали биологично месо е по-здравословно от обикновеното ? Washington Post направи интересно сравнение за разликите между органичната и обикновената храна.

Органичната храна е по-скъпа и повечето хора се чудят дали наистина си струва да се отделят толкова много пари за нея. 

1.

Мляко

В сравнение с обикновеното мляко, биологично мляко има по-голямо количество омега-3 мазнини, които предпазват от сърдечни заболявания, рак и други заболявания. Но не става дума за значително по-големи количества, въпреки че за тези, които ежедневно пият мляко биологично е по-здравословен избор. Обикновеното мляко може да съдържа хормони и антибиотици, но тези количества не са толкова големи, за да бъдат опасни за здравето на хората.

2. Месо

Също както при млякото, основната съставка е Омега-3 мастни киселини. В някои органични меса има по-голямо количество, а причината за това е храненето. Животните, които ядат повече трева и растения имат по-ниско ниво на мазнини и по-голямо ниво на Омега-3 от животните, които консумират храни.

Обикновеното месо съдържа антибиотици и хормони, но и други добавки, които позволяват на месото да седи в прясно състояние по-дълго време. Но рискът от евентуални заболявания намалява при готвенето. Решението се крие в адекватното приготвяне на храната, независимо дали става дума за биологично или конвенционално месо.

3. Яйца

Изследванията показват, че органично произведените яйца имат богата хранителна стойност от конвенционалните, т.е. влияят благоприятно върху здравето на хората. Но последните изследвания направени в Станфорд показват, че няма значение как ще се отрази на здравето на хората консумацията на конвенционалните и органични произведените яйца.

4. Риба

Няма достатъчно изследвания, в които е сравнена органична и конвенционалната риба, за да се направи някакъв извод за здравните ползи, пише Washington Post.

Все пак, изборът остава на хората сами да решат дали са готови да направят промяна в собствените си хранителни навици и колко пари могат да отделят от бюджета си, за да се хранят здравословно.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft