Ако досега не сте опитвали да приготвите този невероятен сладкиш , то се надяваме, че с днешната ни рецепта ще поправите този пропуск. Сладкишът със захарни трохи става нереално пухкав, мек, ароматен, с хрупкава захарна коричка. Просто е невъзможно да се откъснеш от него! Рецептата идва от романтична Франция, където захарният сладкиш носи името " Tarte au sucre ".
Захарен сладкиш
Продукти за тестото:
брашно - 250 гр.
прясно мляко - 100 мл
прясна мая - 15 гр. (1,5 ч.л. суха)
яйца - 2 бр.
сол - 1/3 ч.л.
масло - 100 гр.
За поръсване:
масло - 50 гр.
захар - 150 гр.
сметана - 200 мл
Приготвяне:
Разтворете захарта и маята в топлото мляко. Разбъркайте и оставете на топло място да втаса за 15-20 мин.
Разбийте яйцата и 100 грама масло със стайна температура.
Добавете закваската и брашното, и замесете тесто. Покрийте с фолио или кърпа и го поставете на топло място за 1 час да втаса.
Смесете захарта с маслото за поръската (от хладилника), така че да се образуват трохи.
Поставете готовото тесто във форма предварително покрита с хартия за печене, изравнете и оставете за 20 минути на топло.
С ръце, намазани с олио, оформете дупки в тестото с помощта на пръстите си.
Поръсете със захарни трохи и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути, докато коричката стане светло златисто-кафява.
Залейте готовия сладкиш със сметаната.
Върнете във фурната и печете до омекване, за около 10 минути.
Да ви е сладко!