500 гр. бяло брашно
200 гр. пълнозърнесто брашно
2 яйца
100 мл олио
1 чаша кисело мляко (180 мл)
1 супена лъжица захар
1/2 ч.л. сол
100 мл хладко прясно мляко
40 гр. прясна мая
За намазване:
70 гр. масло / маргарин
1 яйце
В хладкото мляко се поставят захарта, маята и малко брашно.
Оставя се маята да се активира, след което постепенно се добавят първо течните съставки, а след това - брашното.
От продуктите се замесва по-мекичко тесто.
Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса 20 минути.
След това се разделя на 5 топки.
Всяка се разточва на малка коричка с диаметър 20 см.
Подреждат се една върху друга, като при това се намазват с разтопеното масло - всички, освен най-горната.
Върху леко набрашнен плот от купчинката малки кори се разточва една голяма и тънка кора.
С помощта на специален инструмент (тип валяк с нарези) се режат ленти, които след това се навиват на кифлички. Получава се много интересна дантелена повърхност.
Така се постъпва с цялото тесто.
Готовите кифлички се подреждат в тава, оставят се да втасат 20 минути, намазват се с разбитото яйце и се пекат около 25 минути на 200 градуса.
Ако нямате специален инструмент, нарежете тестото на форми по желание.