1 кг кори за баница (баклава)
Плънка 1:
150 гр. пудра захар
250 грр. маргарин
2 яйца
1 супена лъжица бакпулвер
150 гр. грис
сокът от половин лимон
1 пакетче ванилия
Плънка 2:
150 гр. пудра захар
200 гр. счукани орехи
2 яйца
кората на един лимон
Сироп:
1,5 кг захар
1 литър вода
1 пак. лимонтозу
1-2 пакетчета ванилия
Най-добре е първо да приготвите двете плънки и после само да редите баклавата.
Плънка 1:
1. Разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на твърд сняг. Оставетее съда настрана.
2. В отделен съд първо разбийте маргарина с пудра захар, а след това прибавете жълтъците. Разбийте хубаво и постепенно добавяйте лимоновия сок, ванилията, бакпулвера и гриса. Накрая прибавете и снега от белтъци, и разбийте до еднородна смес.
Плънка 2:
1. Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на твърд сняг. Оставете съда настрана.
2. В отделен съд започнете да биете жълтъците и щом станат на пяна, постепенно добавете пудрата захар. Накрая сложете кората от лимон, смлените орехи и снега от белтъци, и разбийте, докато сместа стане еднородна.
Подреждане:
1. Корите разделете на 3 части. Не е задължително да са точна бройка.
2. Намажете тавата с олио по дъното и стените, но не прекалено. Започнете да редите продуктите така: поставете 2-3 кори, намажете ги с тънък пласт олио и така редувайте, докато свърши първата част от корите. Кората, върху която ще поставите плънката, не трябва да се маже (последната).
3. Нанесете отгоре първата плънка, след това започнете да подреждате втората част от корите. Препоръчително е първата кора, която поставите над плънката, да е намазана с олио. Продължете да редите по същия начин, както и преди.
4. Когато използвате и втората третина, нанесете втората плънка, която е малко по-лепкава и гъста за намазване. Над нея подредете последната третина от корите по гореописания начин.
Винаги след няколко подредени кори хубаво притискайте.
5. Нарежете баклавата на парчета по желание и намажете хубаво с олио горната кора. Не поставяйте олиото преди рязане, защото ще бъде потрудно.
Печете 1 час в предварително загрята фурна на 175-180 градуса.
Когато е готова, горната кора трябва да е зачервена, а когато разклатите тавата напред-назад, да "играе" в нея, т.е. лесно да се отделя от краищата.
За сиропа: поставете всички съставки заедно в тенджера на огъня и след като кипне сместа, оставете да къкри около 5-10 минути.
Ако не искате да слагате лимонтозу, може да замените със сока от един лимон, но той не дава такава интензивност на вкуса.
Накрая залейте охладената баклава с горещия сироп или обратното - предварително сварения и охладен сироп изсипете върху баклавата веднага, щом я извадите от фурната.