Нито един празник не може без вкусни картофи в различни вариации. Някой обича пюре, а някой предпочита печени картофи . Ами карамелизирани картофи ? Да, да, в началото онемяхме, но бяхме убедени, че всъщност е много вкусно.
Датските картофи са нетривиална алтернатива на обичайното ни готвене. Само с 3 съставки, определено ще разнообразите всяка празнична трапеза. Такъв картоф ще се хареса особено на децата, разбира се.
Съставките
картофи 1 кг
захар 130 g
захар 25 g
подготовка
Сварете картофите без да ги белите, така че зеленчуците да не се разпаднат. Когато картофът се охлади напълно, внимателно го обелете с малък нож.
Сложете захарта в голям тиган, разклатете я няколко пъти, за да разпределите продукта равномерно на дъното на купата. Разтворете захарта на среден огън, за да потъмнее, но внимавайте да не я загорите.
Добавете маслото в тигана и дръжте захарта на огъня за няколко минути, като бъркате непрекъснато захарната смес.
Увеличете котлона и добавете картофите към захарта. Разбъркайте и оставете да къкри за 3–8 минути. Карамелът трябва напълно да покрива всеки картоф.
Това необичайно ястие може да се сервира както горещо, така и студено. Като допълнение към гарнитурата, зелен фасул и зеленчуци са перфектни комбинации. Със сигурност ще изненадате гостите с такова интересно чуждо ястие. Приятен апетит!