500 гр брашно
2 яйца
80 гр. захар
5 с.л. ром
100 гр. микс от сушени плодове
1 ч.л. лимонови кори
20 гр. прясна мая
250 мл. топло прясно мляко
100 гр. разтопено масло
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. кориандър
щипка карамфил
щипка сол
100 гр. галета
250 гр. пудра захар
4 с.л. лимонов сок
Нарежете на ситно сушените плодове и ги накиснете за 1 час в рома. През това време замесете тестото от брашното, маята, захарта, млякото, лимоновата кора, подправките, солта и яйцата.
Замесете добре тестото, така че да не лепне, и оставете да втаса.
Изцедете сушените плодове, оваляйте ги в брашно и ги замесете с тестото. Оставете отново да втаса и когато е готово, го сложете в предварително намаслена, набрашнена и поръсена с галета тава.
Печете козунака в предварително загрята фурна до 200 градуса, до готовност.
Извадете козунака, оставете го леко да се охлади и го извадете внимателно от тавата (формата). Пригответе глазурата, като смесите пудрата захар с лимоновия сок и залейте с нея топлия козунак.