Грандиозна орехова торта с шоколадова глазура, която отсега нататък ще правите редовно.
Сладко лакомство, пълно с вкус на ядки, което ще плени и малки, и големи.
Интересното е, че тортата се пече на няколко етапа - заедно с блатовете и крема. Получава се истинска симфония от вкусове, сочна и много интересна на вкус.
Грандиозна орехова торта с шоколадова глазура
Продукти:
(обем на чашата 200 ml)
- 1 чаша прясно мляко
- 3 яйца
- 1 чаша гранулирана захар
- 2 чаши обикновено брашно
- 1 чаша растително масло
- 1 чаша смлени орехи
- бакпулвер (1 опаковка)
За крема:
- 500 мл прясно мляко
- 6 супени лъжици кристална захар
- 2 опаковки ванилова захар
- 4 супени лъжици грис
- 100 г шоколад за готвене
- 150 г смлени орехи
За сиропиране:
- 300 мл прясно мляко
За глазурата:
- 100 г шоколад за готвене
- 100 мл сметана за разбиване
Приготвяне:
Чукнете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте с миксер.
Снимка: YouTube
Докато разбивате, добавете млякото и олиото. Изключете миксера и добавете брашното към сместа.
След това добавете бакпулвера и смлените ядки и внимателно разбийте всички съставки.
Снимка: YouTube
Намажете тава за печене (30 х 20 см) с олио. Изсипете половината от готовото тесто и го заравнете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Поставете тестото в предварително загрята фурна и печете 10 минути на 180°C.
Изсипете млякото в тенджера, добавете захарта и ваниловата захар.
След това добавете гриса и разбъркайте с бъркалка. Всичко се разбърква и се оставя да заври.
Снимка: YouTube
Разбърквайте докато варите и когато сместа започне да завира намалете котлона. Добавете шоколада и разбъркайте докато се разтопи.
Снимка: YouTube
Свалете от котлона, добавете ядките и разбъркайте.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Горещият крем се изсипва върху изпеченото тесто и се разстила.
Снимка: YouTube
Изсипете втората половина от тестото и го разпределете по цялата повърхност.
Снимка: YouTube
Печете още 25 минути на 180°C.
Снимка: YouTube
Изпеченият блат се залива с мляко.
Снимка: YouTube
Глазура:
Шоколадът се начупва в тиган и се залива със сметаната, разтапя се на слаб огън.
Снимка: YouTube
Залейте тортата с горещата глазура и я намажете по цялата повърхност.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете да се охлади до стайна температура, след което поставете тортата в хладилника.
Снимка: YouTube
След като извадим тортата от хладилника, можем да я нарежем и сервираме.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Желаем ви добър апетит!
Снимка: YouTube