Знаете ли, че можете да се предпазите от рак на гърдата само с две порции мазна риба на седмица? Според ново китайско проучване, публикувано в British Medical Journal, шансовете за рак на гърдата могат да бъдат намалени с 14 процента,, ако хконсумирате сьомга най-малко два пъти седмично.
Рибата ни дава омега-3 мастни киселини, които са важни за развитието на мозъка и намаляват възпалителните процеси в сърдечно-съдовата система и основните системи на тялото.
Изследователите предполагат, че дори и в богатите страни, като Великобритания, 9 от 10 деца и две трети от възрастните никога не консумират мазна риба.
Учени са анализирали данните от 26 изследвания на Азия, САЩ и Европа, в които са включени 80 000 участници и повече от 20 000 жени, засегнати от рак на гърдата.
Последното проучване показва, че само 0,1% повече енергия, или 0.1 допълнителни грама на ден, което идва от омега-3 мастни киселини, води до 5 на сто по-малък риск от рак. За да се постигне това, всяка жена трябва да яде два пъти седмично риби като сьомга, сардини или скумрия.
Жените в Азия са най-малко засегнати от рак на гърдата, поради високата им консумация на риба.