Карамфилът е една от най-популярните подправки в света и също така е известен със своите мощни лечебни свойства.
В днешната ни статия ще споделим с вас колко впечатляващи са ползите за здравето от яденето само на две скилидки на ден.
1. Укрепване на имунитета
Карамфилът е една от най-добрите храни, които можем да приемаме за повишаване на имунитета. В резултат на това те увеличават броя на белите кръвни клетки в тялото, което ни помага да се отървем от инфекциите. Те също така съдържат много витамин С.
2.
Карамфилът може да се използва като средство за храносмилателни проблеми, защото подобрява секрецията на храносмилателни ензими. Те също така намаляват лошото храносмилане.
Да не говорим,че насърчава здравословното храносмилане и помага за предотвратяване на запек.
Най-добрият начин за лечение на храносмилателни проблеми с карамфил е да го консумирате под формата на прах, смесен с мед.
3. Облекчава зъбобол
и също така има характеристиките на локален аналгетик.
Ако имате зъбобол, поставете две карамфилчета върху проблемния зъб, докато стигнете до зъболекаря.
4. За здрав черен дроб
Черният дроб е отговорен за детоксикацията на тялото ни. Евгенолът, присъстващ в карамфила, подобрява чернодробната функция.
5. Намалява болката и възпалението
Евгенолът също има аналгетични и противовъзпалителни свойства. Един от начините да се възползвате от това е да го използвате като лекарство за главоболие.
Можете да направите това по два начина: като го консумирате или го използвате локално. Ако предпочитате да го ядете, тогава можете да смесите карамфил на прах и хималайска сол в чаша растително мляко и да го изпиете, за да облекчите главоболието.
Ако искате да използвате локално, можете да смесите на прах с малко кокосово масло и да масажирате мястото.
6. Ползи за костите и ставите
Карамфилът съдържа определени елементи, като флавоноиди, манган и евгенол, които допринасят за здрави кости и стави.
Тези вещества повишават костната плътност, участват в образуването на кости и транспортират минерали до костите ни.
7. Притежават антибактериални свойства
Проучване на университета в Буенос Айрес тества карамфил срещу някои опасни бактерии като E. coli и Staphylococcus aureus. Изследванията показват ефективността на карамфиловото масло за убиване на тези бактерии.
Има дори рецепта за билкова вода за уста, направена от масло от чаено дърво, масло от карамфил и масло от босилек.
8. Намаляване на холестерола и кръвното налягане
Карамфилът е най-добрият и ефективен източник на полифеноли.
Те имат големи ползи за нашето тяло: понижават холестерола и кръвното налягане, а също така подобряват гъвкавостта на артериите и удължават живота.
9. Те могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар
Карамфилът е идеален за хора, които имат проблеми с кръвната захар. Особено при диабет, защото те действат като инсулин в тялото.
Те ви помагат да премахнете излишната захар от кръвта.
10. Забавя образуването на кръвни съсиреци
Известно е, че евгенолът, открит в карамфила, забавя образуването на кръвни съсиреци. Имайте предвид обаче, че може да реагира лошо с разредители на кръвта.
Ако приемате такива лекарства, консултирайте се с Вашия лекар, преди да консумирате повече карамфил.