ДВЕ лъжици в тестото и вкъщи ядем най-сочната домашна баница! Няма нищо общо с купешките жилави банички:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ДВЕ лъжици в тестото и вкъщи ядем най-сочната домашна баница! Няма нищо общо с купешките жилави банички:
ДВЕ лъжици в тестото и вкъщи ядем най-сочната домашна баница! Няма нищо общо с купешките жилави...
85286
ДВЕ лъжици в тестото и вкъщи ядем най-сочната домашна баница! Няма нищо общо с купешките жилави банички:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако сте любители на баницата , но имате проблем с разточването на корите, то тази рецепта е точно за вас. Благодарение на само една съставка тестото става меко, а корите се точат лесно, без да се късат. „Вярвам, че никога не сте яли толкова сочна баница“, казва Валентина в презентацията си. Така че не пропускайте тази рецепта. Ето какво ви трябва за Най-сочната домашна баница :

Най-сочната домашна баница

Продукти: 

  • 500 мл вода
  • 100 мл олио
  • 1 яйце
  • 30 g прясна мая
  • 1 малка чаена лъжичка захар
  • 2 малки чаени лъжички сол
  • 2 супени лъжици бял оцет 9%
  • 950 g брашно
  • 250 g масло или маргарин
  • 1 яйце за мазане

За плънката:

  • на вкус - направих я от 2-3 връзки пресен лук и 500 г сирене

Приготвяне: 

В дълбока купа се наливат 500 мл вода (хладка или стайна температура), добавят се 100 мл олио, 1 яйце (на стайна температура), маята, захарта и две супени лъжици бял оцет (може и ябълков или винен) , след което всичко се разбива добре с кухненска бъркалка, докато съставките се разтворят.

Именно оцетът придава на тестото онази мекота, характерна за домашната баница. 

След това започнете постепенно да добавяте брашното, малко по малко, след това солта. Първо добавете около 300-400 гр. брашно, разбъркайте добре, докато брашното поеме течността, след това добавете останалото брашно - на два-три пъти.

Омесете го на ръка, докато стане компактно и нелепнещо, след което го изсипете върху работен плот и го разделете на две части. Оформете топчета, покрийте ги с плик и ги оставете да починат около 10 минути. След това вземете една топка и върху леко набрашнена повърхност я разточете с точилка на тънка правоъгълна кора.

тесто за баница

Намажете цялата повърхност на кората с полуразтопено масло и започнете да прегъвате като за бутер тесто: прегънете едната страна на две трети, след това застъпете другата страна, така че да получите дълъг правоъгълник с три листа.

сгъване тесто

След това от двете страни прегънете правоъгълника наполовина, така че краищата да се докоснат и накрая прегънете като книга. Така ще получите кубче с 12 листа. Всяка нова сгъната повърхност трябва да се намаже с масло, така че по-късно тестото да се "разлисти" максимално.

точене тесто баница

Така сгънато тесто сложете в плитък съд, увийте го в плик и го оставете в хладилника за около 30 минути или докато обработите и другата топка тесто по същия начин и приготвите плънката. За плънката можете да използвате каквато желаете, като аз използвах ситно нарязан пресен лук, посолен и изстискан на ръка, след което смесен с 500 г фино сирене.

плънка с лук и сирене

След като изтече времето, вземете първото бутер тесто и го разточете отново върху набрашнена работна повърхност на голяма правоъгълна кора. Нарежете го на три дълги ленти, след което върху всяка лента нанесете готовата плънка. Навийте внимателно три рула, след което ги удължете още малко с ръце.

руло баница

Вземете едно руло и внимателно го навийте на охлюв, без да натискате много. Поставете в центъра на тава, покрита с хартия за печене. След това свържете спираловидно останалите рула. Направете същото и с второто бутер тесто.

баница с пресен лук

Някъде към края на оформянето пуснете фурната да загрява на 200 градуса, защото тестото макар и с мая, не трябва да втасва. Намажете го с разбито яйце отгоре и поръсете със сусам, след което печете в гореща фурна за около 25-30 минути или до златисто кафяво. 

домашна баница със сусам

Да ви е сладко!

сочна домашна баница

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft