Боровинките са признати от учените като една от водещите храни, които имат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Намаляват риска от развитие на болестта на Паркинсон при мъжете, полезни са и за сърцето, пишат от monitor.bg
Боровинките съдържат огромно количество полезни органични киселини (оцетна, оксалова, никотинова, лимонена), микроелементи (желязо, калий, калций, магнезий, фосфор) и витамини (C – 63 мг, E – 14 мг, B1 – 0.02 мг, PP – 550 мг).
Полезни свойства на боровинките: имат активен ефект върху храненето на мозъчните клетки нормализират храносмилателния тракт имат противораков ефект. Значително понижават риска от рак на гърдата, хранопровода, червата, оказват положителен ефект върху хората, претърпели стрес, подобрявайки настроението: облекчават нервността и прекомерния емоционален стрес пресните плодове са се доказали като антискорбутично средство поради високото съдържание на витамин С (4 пъти повече, отколкото в касиса) служат като отлична превенция на загуба на зрение укрепват имунната система, помагайки на организма да се бори със сезонните заболявания, имат антибактериални и антивирусни ефекти, оказват лечебен ефект върху състоянието на сърдечносъдовата система и нормализирането на високото кръвно налягане алергията към боровинки е рядкост. Помага за облекчаване на хипертонични и инсулинови кризи, насърчават ускоряването на метаболизма, разграждането на подкожните мазнини и премахват излишната течност от тялото намаляват риска от развитие на диабет тип 2 с 26%.
Въпреки голямата стойност на продукта за човешкия организъм, ако се консумират прекомерно, може да причинят главоболие и гадене. Не се препоръчват на бременни и кърмещи жени, малки деца, хора със сърдечносъдови заболявания, гастрит, уролитиаза и панкреатит.
В същото време медът може да се бори със заболявания на сърдечно-съдовата система толкова ефективно, колкото някои зеленчуци и плодове, заключиха специалистите от Университета на Илинойс в Урбана-Шампайн (САЩ).
Учените подкрепят думите си с резултатите от експеримент, проведен върху 25 мъже на възраст 18-68 години. Опитът показва, че пиенето на мед, разреден във вода, води до повишени нива на антиоксиданти в кръвта на участниците. Както отбелязва Ники Енгсет, водещият автор на научната работа, медът предизвиква умерен защитен ефект, насочен, наред с други неща, върху сърдечно-съдовата система.
„Медът съдържа същото количество антиоксиданти като ябълките, спанака, портокалите, ягодите и т.н. Веществата от този клас инхибират стесняването на артериите, което е много полезно в контекста на предотвратяването на сърдечни заболявания. "- каза Енгесет на конгреса на Американското химическо общество в Бостън.
Изследователите също така изучават ефектите на меда върху тялото в експеримент със зайци, продължил 12 седмици. Междинните резултати показват, че антиоксидантите в меда могат да инхибират образуването на плака, която запушва кръвоносните съдове, така че умерената консумация на мед може да бъде много полезна