Задушени тиквички с яйце се приготвят просто и бързо, такова ястие може да бъде страхотна вечеря или закуска за цялото семейство. Зеленчукът придава на ястието деликатен вкус, а яйцата го правят засищащо. Въпреки ситостта, яйчните тиквички не са твърде калорични, но са здравословни и подходящи за диетично хранене.
Съставки
лук - 1 глава;
сол на вкус;
слънчогледово масло - 50 мл;
тиквички - 2 броя;
чесън - 3 скилидки;
смлян червен и черен пипер - на вкус;
яйца - 2 бр
Рецепта за приготвяне:
Тиквички с яйце и лук
Тиквички с яйце се приготвят в тиган
Лукът се обелва и след това се нарязва на кубчета.
По-добре е да използвате млади тиквички, те се нарязват на малки кубчета или се настъргват с ренде.
Лукът се поставя в голям тиган и се налива растително масло, запържете зеленчука до омекване.
Веднага след като лукът придобие златист оттенък, върху него се слагат тиквички и съставките се смесват.
Гответе зеленчуците за около пет минути.
Покрийте тигана с капак, оставете ястието да се задушава за петнадесет минути.
Добавете малко сол на вкус и смлян черен и червен пипер.
Чесънът се счуква с преса и се добавя към зеленчуковата маса.
Оставете ястието да къкри за пет минути, като покрийте съда с капак.
Последната стъпка е да добавите две пилешки яйца към тиквичките с лук и да разбъркате бързо.
Когато белтъкът побелее, можете да отстраните ястието от огъня и да го сервирате на масата.