Двоен трик превръща коравата содена питка за Бъдни вечер в пухкаво чудо - ето какво да сложите в тестото:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Двоен трик превръща коравата содена питка за Бъдни вечер в пухкаво чудо - ето какво да сложите в тестото:
Двоен трик превръща коравата содена питка за Бъдни вечер в пухкаво чудо - ето какво да сложите в...
10308
Източник: actualno.com
Двоен трик превръща коравата содена питка за Бъдни вечер в пухкаво чудо - ето какво да сложите в тестото:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Традицията повелява трапезата на Бъдни вечер да е постна. Това важи и за обредния хляб.

Липсата на яйца, мляко и мая обаче прави питката често пъти твърда и жилава. Затова днес ще ви представим една рецепта за Пухкава питка за Бъдни вечер , която не само е изцяло постна, но и много вкусна, а освен това успява да изпълни цялата тава. Има една малка тайна, която я прави неповторима. Бързаме да я споделим с вас, защото знаем, че всяка домакиня се вълнува изключително много за предстоящите празници и иска ястията на трапезата и да са по-вкусни от всякога.

Пухкава питка за Бъдни вечер

Продукти:

  • 2.5 ч. ч. брашно;
  • 1 с.л. захар;
  • 1 ч.л. сода бикарбонат;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 и 1/3 ч. ч. газирана вода;
  • Микс от семена за поръсване или добавка към тестото.

Начин на приготвяне:

Предполагаме, че вече сте се досетили коя е онази малка тайна, която превръща обикновената содена питка в пухкава, мека и топяща се в устата. Да, това е нейно величество газираната вода. Без тази съставка няма как да очакваме подобни резултати от нашата майсторска творба.

Първото, което трябва да направите при готвенето на хляба, е да пресеете брашното. Ако разполагате с повече време, можете да направите това два пъти. Накрая резултатът ще е още по-пухкав. Към брашното добавете солта и содата бикарбонат. Оставете си малко количество брашно настрана.

В случай, че сте решили да ползвате семена в хляба, добавете и тях в този момент. Разбъркайте всички съставки и побързайте да добавите и захарта. Отново се бърка и се излива газираната вода. Започнете да месите. Ако хлябът се нуждае от още брашно, използвайте онова, което по-рано отделихте настрана. Тестото не бива да е твърдо, но не трябва и да залепва по ръцете ви, докато го месите.

Време е да преместите хляба в тавичка, която предварително сте покрили с хартия за печене. Не забравяйте да направите разрез с нож под формата на кръст. Поръсете с малко брашно и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса. Печете 10 минути и след това променяте градусите на 180. Когато хлябът хване златиста коричка, значи е време да го вадите от фурната и да го поднесете на трапезата.

пухкава питка Бъдни вечер

Снимка: pixabay

Опитайте тази рецепта и сме сигурни, че ще очаровате цялото си семейство, насядало около трапезата!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft