Не е необходимо да имате мляко, кисело мляко или масло в хладилника, за да изпечете вкусен кекс . Газираната вода, използвана в тази рецепта, е прост и достъпен продукт. Можете да използвате обикновено какао на прах за пълнеж, но можете да го замените с всякакви пресни, сушени плодове или конфитюр. Повярвайте, сладкишът ще бъде много вкусен! Ето рецептата за този двойно пухкав кекс с газирана вода :
Двойно пухкав кекс с газирана вода
Продукти:
200-220 гр. пшенично брашно
120 гр.
130 мл минерална газирана вода
130 мл олио
3 яйца
1 ч.л.бакпулвер
1,5 с.л. какао на прах
Приготвяне:
Изсипете всички яйца в купа, където е удобно да разбиете с миксер и добавете захарта. Ако искате, можете да добавите и пакетче ванилова захар или щипка ванилия. Разбийте всичко с миксер, докато се образува богата гъста пяна
След това изсипете газираната вода, растителното масло, добавете бакпулвер. Най -важното е, водата да е силно газирана, така че тестото да бъде по-пенливо. Пресейте брашното и добавете към тестото на части. Сложете малко и разбъркайте, след което сложете следващата част. Добавете цялото брашно по този начин. Приготвеното тесто ще бъде фино поресто, въздушно, леко мазно.
Пригответе формата за печене: Намажете я с малко олио, поръсете с тънък слой брашно, грис или галета. Ако имате силиконова форма, можете да пропуснете тази стъпка - изпеченият кекс ще се извади лесно. Разделете цялото количество тесто на 3 части. Изсипете част 1 във формата.
Разделете какаото на прах наполовина н вода и равномерно поръсете тестото във форма за печене. Поставете отгоре втората част тесто, поръсете с какао и сложете останалото тесто. Поставете сладкиша в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете 40-45 минути. Можете да използвате клечка за зъби, за да проверите дали е изпечен.
Изпеченият кекс ще бъде добре бухнал, мек и пухкав. Извадете го от формата и оставете леко да се охлади върху решетка. След това нарежете и сервирайте. Много вкусно!