1 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. какао
2 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.ч. захар
60 г разтопено и охладено масло
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 бр. яйце
100 г натурален шоколад
За глазурата:
2 бр. белтъци (най-добре престояли поне 2 дни в хладилник)
130 г захар
1 ванилия
3 с.л. лимонов сок
Смесваме поотделно всички сухи и течни продукти. Прибавяме сухите към течните съставки и разбъркваме добре до хомогенизиране. Накрая добавяме и шоколада, начупен на малки парченца (може да използвате и готов шоколадов чипс). Разбъркваме леко. Пълним чашки за мъфини (предварително намазани с малко масло или силиконови) до 3/4 от обема им. Печем в предварително загрята на 180 С фурна около 20 минути. Охлаждаме върху решетка.
Приготвяне на глазурата: Разбиваме белтъците с миксер на водна баня, докато се сгъстят и образуват пяна. Постепенно добавяме захарта, ванилията и накрая лимоновия сок - при непрекъснато бъркане. На високи обороти разбиваме сместа до получаването на гъст и лъскав крем (около 10 минути). Шприцоваме белтъчната глазура или я намазваме върху вече охладени кексчета. Може да поръсим с натрошени орехови ядки или цветни захарни пръчици.