Тези деликатни кифлички по рецепта от youtube могат да се консумират без пълнеж или пълни със сладка или солена плънка. Страхотна рецепта за вкусна закуска , която определено трябва да си запишете! Тестото с прясно и кисело мляко е универсално, така че спокойно може да го използвате за всякакви печива - питки, милинки, кифлички...
Деликатни сусамени кифлички
Продукти:
чаша = 200 мл
7 чаши обикновено брашно
1 чаша прясно мляко
1 чаша вода
1 чаша масло
2 яйца
10 г суха мая
1 ч.л. сол
1 чаша кисело мляко
1 чаша сусам
100 г масло
50 г мед
150 мл вода
съставки за пълнежа: сирене, извара и др.
Приготвяне:
Изсипете топлото мляко и топлата вода в купа, добавете сол, суха мая и разбъркайте добре с бъркалка.
Добавете 2 яйца, кисело мляко, постепенно - брашно.
Омесете компактно тесто и го оставете да втаса под кърпа за 2 часа.
Премесете втасалото тесто върху работен плот, разрежете на 2 части.
Изрежете около 5 парчета с еднакъв размер от всяка част.
Разточете всяко парче, поръсете с размекнато масло или напълнете с пълнеж (може да е сладък или солен).
Например, може да поставите парчета сирене/кашкавал върху масления слой и да завиете на руло.
В купа смесете 50 г мед със 150 мл вода и накиснете всяко руло в този сос.
След това го оваляйте в сусам и поставете върху тавичка, покрита с хартия за печене.
Най-отгоре може да направите няколко разреза в тестото с остър нож за още по -красив вид.
Печете на 180 ° C за около 25 минути.
Готово.
Да ви е сладко!