Прекрасен летен десерт - не съдържа много калории (като останалите шоколадови десерти), повишава настроението и дава
енергия.
За да го приготвите са ви необходими:
4 круши
3 супени лъжици захар
настъргана портокалова кора
1 чаша вода
половин чаша вино (може и сладко вино от круши или ром)
1 супена лъжица масло
3 супени лъжици ядки
още 2 супени лъжици захар
¼ пакет сметана на прах
1 пакетче ванилова захар
Сложете захарта (3 супени лъжици), кората от портокал и малко вода в тенджерка на котлона да заври. Обелете крушите, нарежете ги на половина, издълбайте от семената и ги сварете в захарния сироп в тенджерката. Добавете виното/рома, покрийте съда и оставете на хладно място.
Другите две супени лъжици захар заедно с маслото затоплете на ниска температура, докато станат златисто-жълти на цвят. Добавете по-голямата част от едро нарязаните ядки и оставете сместа да се охлади върху порцеланов съд, намазан с масло. След като сместа се втвърди, я натрошете/счукайте.
Разбийте сметаната на твърд сняг, добавете ванилената захар и крокана. Сложете крушите в четири охладени чинийки, напълнете ги със сметановия крокан, отгоре поставете за украса откъснатите дръжки и наръсете с останалите ядки.
Залейте крушите със соса, в който са киснали, и поднесете.