Подправките и билките могат да бъдат и твърде много полезни за здравето,независимо че могат да предадат превъзходен и приятен арамат и вкус на ястията. Заподобрение вкуса на готвената храна, специалисти по храненето предлагат да се добавят пресни или сушени билки и подправки вместо сол. В тях се съдържат достатъчно микроелементи, които могат да заместят солта.
Предлагаме Ви десет билки и подправки,които са полезни за здравето ни и лекуват някои заболявания:
За какво е полезен чесънът
Чесънът предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания и има силно изявени антивирусни свойства.
При какви заболявания е полезна ментата
Ментата е полезна за пиене при гадене, лошо храносмилане, за облекчаване при раздразнени черва. За хора с киселинно-рефлуксна болест не се препоръчва. Може да се пие на чай или да се консумира като дресинг към салати.
При какви заболявания е полезна куркумата
Куркумата съдържа едно полезно вещество куркумин, който е полезен за лечение на рак на дебелото черво, възпаления, рани и други болести. И макар че представлява само около 2-5% от растението той придава най-полезните качества за здравето на куркумата, която става за подправка на всяко ястие.
При какви заболявания е полезен босилекът
Босилекът действа противовъзпалително и е добър източник на бета каротин и магнезий. Притежава освежаващо действие на дъха. Подходящ е за добавяне към салати и разни ястия.
Магданозът е полезен при високо кръвно налягане
Магданозът е полезен при високо кръвно налягане задържане на течности. Съдържа бета каротин, витамин С, калий и други. Подходящ е за всяко ястие, за сосове и салати.
Люти чушки
Люти чушки – съдържат капсацин, вещество. Полезни са за бърз метаболизъм. Под формата на прах могат да се прибавят, към каквито си храни пожелаем, според нашия избор и находчивост, например към горещ шоколад, други сладкиши, готвени ястия и т. н.
Розмарин
Розмаринът е полезен при готвене на месо, понеже понижава нивата на хетероцикленните амини, които са канцерогенни. За тази цел той трябва да се смеси с месото преди неговото готвене. Препоръчва се и за стомашно чревни и други здравословни проблеми.
Канелата има антиканцерогенен ефект
Канелата има антиканцерогенен ефект , противовъзпалителни свойства, понижава кръвната захар. Според някои изследвания за нея тя може да засили метаболизма. Може да се добавя към десерти и други ястия.
За какво е полезна лавандулата
Лавандулата се прилага като чай. Тя има успокоително и сънотворно действие.
Джинджифилът е полезен при гадене, повръщане
Джинджифилът е полезен при гадене, повръщане, подобрява храносмилането, има противовъзпалителни свойства, облекчава при остеоартрит и е полезен и при други здравословни проблеми. Употребява се като чай или настърган към ястията.