Вкусен пай , който удвоява обема си по време на печене. Не успях да го снимам добре, защото децата ми бяха на гости и веднага посегнаха към него, щом го извадих от фурната. Намерих рецептата миналата година и много ми хареса, затова я направих веднага.
Първият път всички останахме изумени и оттогава го правя постоянно. Тестото се приготвя от 4 съставки, като можете да сложите плънка по желание. Ще ви представя рецепта от 2 съставки за плънката. Някои харесват класиката - шунка и кашкавал и определено е много вкусно, но с картофената плънка се получава по-кремообразна текстура, която се топи в устата. Ето какво ви трябва, за да си приготвите фантастичния и лесен пай от 4 съставки :
Пай от 4 съставки
Продукти за тестото:
2,5 чаши универсално брашно (300 г)
1 чаша топло мляко (200 мл)
1 чаена лъжичка (3-5 грама) суха мая
1 чаена лъжичка сол (4 грама)
За плънката:
1 картоф (300 грама)
настърган кашкавал (400 грама)
1 чаена лъжичка сол (4 грама)
За намазване:
1 жълтък
прясно мляко
Приготвяне:
В дълбока купа се слага топлото прясно мляко, което се оставя предварително поне 1 час на стайна температура. След това добавете сухата мая и разбъркайте съставките, докато маята се разтвори в млякото. За да се активира маята по-бързо, млякото трябва да е топло, но не горещо.
В бухналата мая се изсипват цялото брашно и сол, след което се замесва фино и меко тесто. Не месете много дълго тестото, достатъчно е докато се смеси напълно и стане гладко, лъскаво, меко и нелепнещо. След това намажете ръката си с олио, намажете тестото и го месете още малко, докато поеме. Така приготвеното тесто се оставя да престои около 30 минути покрито с фолио в съда, в който сте го месили, на топло, докато удвои обема си.
Междувременно се приготвя плънката.
Измийте два-три пъти добре голям картоф, след това го обелете и след това го нарежете на средни кубчета, както за готвене. Сложете картофите в тенджера с подсолена вода и ги оставете да се варят 10-15 минути, докато омекнат. След като мине времето, проверете с вилица дали са омекнали.
Ако са омекнали, прецедете ги от водата, оставете ги да изстинат малко, след което ги пасирайте на гладко пюре. По желание може да добавите малко масло към пюрето за по-добър вкус, но не е задължително, в оригиналната рецепта го няма. Задължително пюрето се овкусява със сол, черен пипер и чесън. Оставете плънката настрана, докато изстине напълно.
Прехвърлете втасалото тесто върху равна, набрашнена повърхност и го месете още малко. След това го разстелете с точилка на кора с диаметър 27 см и при необходимост добавете брашно, за да не ви лепне. В средата на тестото се разпределя половината от плънката (както е показано на снимката), след което върху плънката се слага настъргания кашкавал (може и сирене), половината от общото количество.
След това върху кашкавала се слага втората половина от плънката и се завършва с настърган кашкавал. Следващото нещо, което трябва да направите, е внимателно да съберете краищата на тестото, оформяйки топка. Краищата трябва добре да се притиснат с пръсти, за да не излезе плънката при печене. Разточете внимателно тестото с точилка, за да се получи плосък дебел диск.
Прехвърлете тестото с плънката в тава, застлана с хартия за печене, след което го обърнете с гладката страна нагоре. Сплескайте малко с ръце, за да се разстели, но внимателно, за да не се разкъса и да не изтече плънката. След това го обърнете на лепкавата страна, потупайте го отново, за да се разтегне, след което го обърнете отново на "лицевата" страна.
Тестото се намазва с разбит жълтък и лъжица прясно мляко и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или според фурната. След изпичане се сервира топло, като се нарязва на правоъгълници.
Да ви е сладко!