Сигурно и вашите деца обожават кетчуп, а и няма по-добра добавка към пицата и печеното месце. За съжаление, както всичко на пазара, така и в кетчупа има редица непонятни съставки и поне 10-тина "Е"-та.
Лесен домашен кетчуп
Продукти:
домати - 3 кг
ябълки - 0,5 кг
лук - 0,25 кг
50 гр.ябълков оцет
1,5 супени лъжици сол
1,5 чаши захар
черен пипер, червен пипер - на вкус
чесън - на вкус
Приготвяне:
Обелете доматите и ябълките.
Нарежете зеленчуците на парчета и варете, докато лукът омекне.
След това смелете всичко в блендер и сложете сместа да ври на бавен огън, докато получите желаната гъстота - около час.
В края на варенето добавете сол, захар, като разбърквате постоянно, за да не загори.
След това прибавете червения пипер, смления черен пипер на вкус и ябълковия оцет.
Дръпнете от огъня, налейте веднага в чисти и сухи бутилки, и затворете плътно с капачки.
Ако предпочитате по-пикантния вкус, можете да добавите към зеленчуците 1 смляна люта чушка - придава неповторим аромат!