Децата, които не кусват зеле, искат да им правя това ястие 3 пъти в седмицата - по-вкусно от пържоли!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Децата, които не кусват зеле, искат да им правя това ястие 3 пъти в седмицата - по-вкусно от пържоли!
Децата, които не кусват зеле, искат да им правя това ястие 3 пъти в седмицата - по-вкусно от...
4322
Децата, които не кусват зеле, искат да им правя това ястие 3 пъти в седмицата - по-вкусно от пържоли!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако и вие имате деца, които не искат да ядат зеле, то това ястие със сигурност ще се хареса на близките ви. Приготвя се лесно и можете да направите някои промени по ваш вкус. Ето какво ви трябва, за да похапнете сладко-сладко с уникалните Зелеви шницели :

шницели от зеле и кайма

Зелеви шницели

За кюфтетата:

  • 500-600 г кайма
  • 1 глава лук
  • сол
  • зеленчукова смес (италианска или вегета)
  • черен и червен пипер на прах
  • 2 скилидки чесън

За соса:

  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен копър/мирудия
  • 5-6 супени лъжици заквасена сметана (гъсто кисело мляко)
  • 2 малки лъжички доматено пюре/сос

И още: 

  • 1 зелка
  • сол и черен пипер
  • малко олио
  • 3 картофа
  • сол
  • черен и червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 4 супени лъжици олио
  • 60 гр. настърган пармезан
  • малко пресен магданоз + малко настърган пармезан

Приготвяне: 

Изсипете каймата в по-дълбок съд, добавете ситно нарязан лук, ситно смлян чесън и подправки по ваш вкус. Разбъркайте добре сместа, за да се смесят всички съставки, след което я оставете в хладилника за половин час.

объркана кайма

През това време пригответе соса: пресния лук и подправките нарежете на ситно, овкусете и смесете доматения сос със заквасената сметана (твърдото кисело мляко). Разбъркайте добре до гладкост.

млечен сос

Нарежете зелето на кръгчета с дебелина около 2 см. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. След това от каймата оформете големи кюфтета и ги наредете върху зелето.

кръгчета зеле

Поставете по едно кюфтер върху всяко парче зеле. Месото се намазва с 1-2 супени лъжици от белия сос. Трябва да е гъсто и да не се разпространява извън месото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути или до приятен загар.

шницели от зеле

Пригответе гарнитурата: нарежете картофите на големи парчета, например четвъртинки или осмини в зависимост от размера на картофите. Направете дресинга от посочените съставки, след което залейте картофите и разбъркайте.

дресинг картофи

картофи с подправки

Подредете ги в тава, покрита с хартия, на един ред, а не един върху друг, защото така ще се изпекат най-добре. Печете ги по 15-20 минути от всяка страна, в загрята фурна на 200 градуса. Преди печене ги поръсете с малко настърган пармезан, което ще им придаде допълнителен хрупкав вкус.

картофи за печене

Накрая смесете ситно накълцания пресен магданоз с настърган пармезан, поръсете печените шницели със зеле, а с останалото поръсете печените картофи и разбъркайте. Насладете се на вкусния обяд. 

зелеви шницели

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft