2 ч. ч. брашно
1 1/2 с. л. грис или оризово брашно
1/4 ч. л. бакпулвер
2 с. л. кисело мляко
1 1/4 ч. ч. топла вода
1/2 ч. л. шафран на прах
3 ч. ч. захар
2 2/3 ч. ч. вода
1 1/2 с. л. розова вода или портокалова вода
олио за пържене
Смесете брашното, гриса или оризовото брашно, бакпулвера, киселото мляко и 3/4 ч. ч. от топлата вода в керамична купа. Разбъркайте добре с телена лъжица и прибавете останалата топла вода и 1/8 ч. л. от шафрана; бийте с телта докато се получи гладка смес. Покрийте купата с кърпа и я оставете да престои на топло място 18-24 ч. Тестото трябва леко да ферментира и да изглежда леко лигаво.
Смесете захарта, останалия шафран и 2 2/3 ч. ч. вода в 3-литрова тенджера на умерена температура. Бъркайте докато захарта се разтвори, след което увеличете котлона и варете 8 мин. Махнете тенджерата от огъня, прибавете ароматната вода и разбъркайте. Сложете някаква решетка близо до котлона, където ще пържите. В голям тиган, загрейте олио на 4 см. от дъното. Докато олиото се загрява изсипете част от тестото в шприц. За да оформите джалебите, изстискайте направо в олиото спирали, съставени от 3 свързани кръга или осморки, като всяка трябва да има ширина 5х7.5 см. Пържете 30 сек. от първата страна и 20-30 сек. от втората или докато станат хрупкави и започнат да покафеняват, но в никакъв случай не ги оставяйте да покафенеят.
Като използвате решетъчна лъжица, извадете опържените джалеби от олиото и ги пуснете в горещия сироп. С друга решетъчна лъжица ги потопете за 15-20 сек. в сиропа. След това ги наредете върху приготвената да котлона решетка, за да се отцедят. Сервирайте веднага.