Джалеби

вход през zajenata.bg
Джалеби
admin
Добавена от: admin
102107
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 ч. ч. брашно
1 1/2 с. л. грис или оризово брашно
1/4 ч. л. бакпулвер
2 с. л. кисело мляко
1 1/4 ч. ч. топла вода
1/2 ч. л. шафран на прах
3 ч. ч. захар
2 2/3 ч. ч. вода
1 1/2 с. л. розова вода или портокалова вода
олио за пържене

Смесете брашното, гриса или оризовото брашно, бакпулвера, киселото мляко и 3/4 ч. ч. от топлата вода в керамична купа. Разбъркайте добре с телена лъжица и прибавете останалата топла вода и 1/8 ч. л. от шафрана; бийте с телта докато се получи гладка смес. Покрийте купата с кърпа и я оставете да престои на топло място 18-24 ч. Тестото трябва леко да ферментира и да изглежда леко лигаво.
Смесете захарта, останалия шафран и 2 2/3 ч. ч. вода в 3-литрова тенджера на умерена температура. Бъркайте докато захарта се разтвори, след което увеличете котлона и варете 8 мин. Махнете тенджерата от огъня, прибавете ароматната вода и разбъркайте. Сложете някаква решетка близо до котлона, където ще пържите. В голям тиган, загрейте олио на 4 см. от дъното. Докато олиото се загрява изсипете част от тестото в шприц. За да оформите джалебите, изстискайте направо в олиото спирали, съставени от 3 свързани кръга или осморки, като всяка трябва да има ширина 5х7.5 см. Пържете 30 сек. от първата страна и 20-30 сек. от втората или докато станат хрупкави и започнат да покафеняват, но в никакъв случай не ги оставяйте да покафенеят.

Като използвате решетъчна лъжица, извадете опържените джалеби от олиото и ги пуснете в горещия сироп. С друга решетъчна лъжица ги потопете за 15-20 сек. в сиропа. След това ги наредете върху приготвената да котлона решетка, за да се отцедят. Сервирайте веднага. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft