През зимата, когато идват празниците, много хора искат да се стоплят вкъщи с греяно вино – Джейми Оливър има рецепта за най-вкусната домашна напитка.
Много хора обичат да си пийват домашно приготвено греяно вино веднага щом настъпи зимата. Напомня за магията на празниците, а знаменитият готвач Джейми Оливър има рецепта за перфектното домашно греяно вино .
Тайната му е в подправките, но и в търпението – трябва да го оставите да заври на слаб огън, за да е максимално вкусно. Ето как се прави:
Домашното греяно вино на Джейми Оливър
Съставки:
2 бутилки червено вино
1 лимон
1 лайм
2 клементини
200 грама захар
6 карамфилчета
1 пръчка канела
ванилия
3 дафинови листа
1 индийско орехче
Приготвяне:
Обелете кората от лимона, лайма и клементините.
Сложете захарта на огъня, след това добавете цитрусовите кори и изстискайте сока от клементините. Добавете карамфил, канела, дафинов лист и настържете индийското орехче.
Добавете ванилията, след това добавете малко от виното (колкото е необходимо, за да покрие захарта).
Когато заври, оставете да поври още 4 - 5 минути, докато стане с гъстотата на сироп.
Захарта и подправките първо трябва да се загреят добре, защото ако се загреят след като сложите виното, алкохолът ще се изпари. Когато се образува сиропът, намалете котлона и добавете останалото вино.
Загрейте виното до ниска температура и след пет минути го сложете в чаша и сервирайте.