2/3 чаша брашно
2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/4 чаша (55-60 гр.) ситно нарязан озахарен джинджифил
110-115 гр. (малко по-малко от 1 пакетче) масло на стайна температура
1/2 чаша захар
2 яйца на стайна температура
1/3 чаша меласа, захарен сироп или мед
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. ром
За глазурата:
85 гр. сладко-горчив шоколад
1/2 чаша гъста сметана
1/2 ч.л. ванилия
Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете четири формички за пудинг с вместимост 170 гр. или 6 от вдлъбнатинките на стандартна форма за мъфини.
Пресейте брашното със смления джинджифил, бакпулвера и солта. Нарежете на ситно захаросания джинджифил. Прибавете го към брашнената смес и с пръсти го оваляйте добре, така че всяко парченце да се покрие от ббрашното.
Смесете прясното мляко с рома.
Разбийте на крем маслото и захарта с миксер, докато стане пухкава и въздушна смес. Прибавете едно по едно яйцата и разбъркайте много добре. Добавете и меласата (сиропа/меда).
Прибавете половината от брашнената смес и разбъркайте кратко. Добавете млякото с рома и продължете да бъркате. Най-накрай добавете останалото брашно и разбъркайте за няколко секунди. Доразбъркайте на ръка, докато цялото брашно се поеме.
Излейте в приготвените формички и поставете в тавичка за печене. Печете 23 минути или докато при тест с дървена клечица тя излезе с малко влажни трохи по нея. Поставете върху решетка да се охладят 10 минути. Прокарайте малък остър нож или шпатула около ръба на формичките, за да ги отхлабите, и ги обърнете.
За глазурата: нарежете на ситно шоколада и го сложете в купа. Загрейте сметаната на бавен огън, докато започне да къкри. Махнете от котлона, добавете ванилията и излейте върху шоколада. оставете да стои така за 2-3 минути. Разбъркайте бавно, докато се хомогенизират напълно.
Сложете кексчетата върху плато и с лъжичка залейте с шоколадовата глазура отгоре.