750 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка смлян джинджифил
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян бахар
200 гр. масло, на стайна температура
235 мл кленов сироп или мед
200 гр. кафява захар
120 мл вода
1 яйце
няколко капки есенция ванилия
Освен това:
2 белтъка
250 гр пудра захар
сок от половин лимон
няколко капки сладкарски бои, по желание
В дълбок съд поставете всички сухи съставки (брашното, бакпулвера и подправките). Смесете хубаво, за да се хомогенизират продуктите.
В друга купа сложете течните съставки (разтопеното масло, водата, меда, яйцата, захарта и ванилия) и с миксер разбийте, докато се получи гладък крем. В течната смес малко по малко добавяйте от брашнената смес и бъркайте, докато се получи меко тесто.
Омесете леко тестото върху работния плот, разделете го на три части и всяка част увийте в прозрачно фолио. Поставете парчетата тесто в хладилника да се охлаждат най-малко 3 часа. Охладените парчета тесто разточете с набрашнена точилка върху набрашнения плот на сравнително тънък лист. С потопени в брашното формички изрежете от тестото човечета и ги подреждайте върху покрита с хартия за печене тавичка. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути. Внимавайте да не се препекат сладките - трябва да бъдат меки. Оставете напълно да се охладят и след това ги украсете.
За глазурата: разбийте белтъците на твърд сняг със захарта и лимоновия сок. Тази смес разделете на три части и във всяка част сложете няколко капки хранителна боя. Добре е да оставите и малко неоцветена глазура. Напълнете с отделните цветове малки найлонови пликчета (или торбички за лед), отрежете съвсем малко от едното ръбче и започнете да оформяте мотиви върху сладките, като използвате напълнените пликчета вместо шприц.
Забележка: От същото тесто може да направите бисквитки с форми по ваше желание: сърчица, звезди, лунички, елхи и пр.