Дори и най-евтините парчета месо могат да бъдат вкусни. Сега ви споделяме една рецепта за вкусни джолани в бира.
Баварски джолан със зеле е фантастично ястие, което не е трудно за приготвяне.
Съставки:
- Свински джолан – 1-1,5 кг
- Чесън – 6 скилидки
- Лук – 2 бр.
- Син лук - 1 бр.
- Моркови – 2 бр.
- Джинджифил – 15 гр
- Люта чушка – 1 бр
- Магданоз – 20 гр
- Стрък целина – 2 стръка
- Дафинов лист – 3 бр.
- Зърна черен пипер – 10 бр.
- Тъмна бира - 0,5 л
- Вода - в зависимост от обема на тигана
- Сол – 2 с.л.
Марината:
- Растително масло - 120 мл
- Аджика - 60 гр
- Горчица - 1,5 супени лъжици.
- мед – 2 с.л.
- Сос от нар - 2 супени лъжици.
- Пушен червен пипер – 2 ч.л.
- Подправки за месо - 2 с.л.
- Сол - на вкус
- Зеле:
- Прясно зеле - 250 гр
- Кисело зеле – 150 гр
- Лук – 1 бр.
- Моркови – 1 бр.
- Сол, черен пипер - на вкус
- Кимион – 1 ч.л.
- Ябълка – 1-2 бр
- Стафиди – 100 гр
- Захар – 1-2 ч.ч
- Вода – 250 мл
Метод на готвене:
Джоланът трябва да се измие и да се накисне във вода за 1 час.
Сложете всички продукти за готвене в тенджера и добавете джолана. Добавяме и вода, за да покрие изцяло месото. Гответе 3 часа на слаб огън.
През това време смесете всички съставки за марината. Намазнете джоланчето, покрийте с фолио и печете 1 час на 180 градуса.
Когато това време изтече, отворете фолиото и отново го намажете с марината. Пече се още 20-30 минути.
Поставете всички съставки за зелето с изключение на ябълките в тиган. Оставете да къкри под капак 35 минути, като разбърквате от време на време. Нарежете ябълките на едри кубчета и ги добавете 5-7 минути преди готовност.