Мойте Рецепти
500 гр. сирене рикота (безсолна фина извара)
250 гр. Маскарпоне
50 гр. пудра захар
50 гр. черен шоколад - нарязан
50 гр. фъстъци - нарязани
50 гр. захаросани плодове - нарязани
200 гр. тъмни череши - може и консервирани (използвайте половината консерва плюс сиропа)
малко Шери, Марсала или друго ароматно италианско десертно вино
допълнително шоколад за украсата
Обвийте стъклена купа със стреч-фолио - това ще е формата за торта. Идеята е сладкишът да се изгради с главата надолу и след това да се обърне.
Изрежете горната и долната част от вашия козунак на парчета с дебелина около 1.5 см. Това ще бъдат най-горната и долната част на вашия Дзукото. Отрежете още едно подобно парче от върха на козунака (това ще е дъното на тортата). Нарежете останалия козунак на парчета.
Объркайте Рикотата, Маскарпонето, пудрата захар, черешите, фъстъците, парченцата шоколад и захаросаните плодове заедно - това е пълнежът на тортата. Може да добавите черешите последни, за да постигнете мраморен ефект.
След това покрийте всичко с филия от козунака (обърната с главата надолу) и поръсете щедро с алкохол.
Подредете филийки козунак около страните на купата като ги застъпвате, ако е необходимо. След това поръсете с още алкохол - козунакът ще попие всичко.
Напълнете с половината от плънката и притиснете надолу в ъглите, използвайки обратната страна на лъжица. Положете втория кръг козунак отгоре и го поръсете с виното. Изсипете останалата смес за плънката, докато напълните цялата купа, след което отново загладете с гърба на лъжица. Покрийте всичко с последния голям резен козунак и поръсете отново с ароматен алкохол и сироп от череши.
Покрийте тортата с фолио и поставете някаква тежест отгоре - може пакет леща или боб. Поставете в хладилник и оставете тортата да омекне добре и да попие плънката най-малко за една нощ, преди да поднесете.
Когато сте готови да сервирате, обърнете внимателно дзукотото върху чиния за сервиране и поръсете с разтопен шоколад.