Диета 2 в 1 : Отслабване и предпазване от рак с броколи

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Диета 2 в 1 : Отслабване и предпазване от рак с броколи
24519
Снимков материал: pixabay.com
Диета 2 в 1 : Отслабване и предпазване от рак с броколи

Ако имате нужда от отслабване, задължително добавете броколи в менюто. Този зеленчук постига невероятни резултати за вашата фигура и здраве.  Броколите  ще ви направят слаби, здрави и щастливи.

Броколи - кратка предистория

Броколи е зеленчуци от семейството кръстоцветни. Известни са в Италия още от времето на Римската империя. Развиват се от дивото зеле, което е взето от Мала Азия от пътуващи търговци.

Споменаването "броколи" (broccoli) идва от латинската "bracchium", което означава "клон". Така се нарича поради многостранната форма на стъблото, което прилича на структурата на дърво.

Разпространените броколи са със зелен цвят, но има и бели и лилави видове.

Броколи - хранителни качества

Хранителният състав на 100 г броколи е: 90,7% вода, 28 калории, 3 г протеини, 0,35 г мазнини, 5,25 г въглехидрати.

Броколите са богати на витамини (A, B5, B9 и C - почти двойно повече от цитрусовите плодове) и минерали (калций, калий, селен, желязо, фосфор и магнезий).

Отслабване с броколи

Броколите са сред топ продуктите за отслабване, защото са нискокалорични и засищат бързо, без да надуват корема.

Тяхната високо съдържание на фибри улеснява работата на стомашно-чревния тракт, ускорява метаболизма и подобрява обмяната на веществата.

Брокулите са силни антиоксиданти и се борят успешно със свободните радикали. Затова са особено подходяща храна за тези, които активно се занимават с фитнес, защото след тежка тренировка се образуват повече свободни радикали.

Освен че помагат за отслабване, броколите подобряват цялостното здравословно състояние на организма. Имат противораково действие , намаляват риска от сърдечно-съдови , неврологични и респираторни заболявания.

Броколи - как да ги изберете?

Най-свежите броколи са с наситен зелен цвят (не пожълтели), твърдо и гладко стъбло.Съхраняват се до 5 дни в хладилник, за да са свежи. Замразените броколи запазват свежестта във фризера до една година.

Броколи - как да приготвим ?

За да се възползвате от здравословните качества и да ви помогнат в отслабването, консумирайте брокулите: сурови - в салата или самостоятелно, на пара, варени - малко варени (5-10 минути) или добре сварени (пюре), или печени - във фурна, или на скара.

Не преварявайте броколи и не варете с мазнини!

Независимо дали имате нужда за отслабване или не, добавете броколи в менюто. Така ще си осигурите пълноценна храна, която снабдява организма с всички необходими хранителни вещества.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft