Диетата за здравето на сърцето е прекрасен инструмент за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и се прилага за намаляване натоварването на сърцето , намалява нивото на холестерола и натриеви соли в кръвта. Основната задача на диетата „Здраво сърце“- по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.
За постигане на необходимите резултати се препоръчва да се ограничи в рамките на една седмица, използването на някои продукти , сол и захар . Забранено е да се ядат пържени продукти, по-добре да са варени или печени. Продължителността на диетата е 1-2 седмици.
Забранените продукти и ястия : тлъсто месо, риба, месни продукти със сол в значително количество ( бекон , шунка, колбаси , месни консерви , пушени продукти ), пушена и осолена риба, консервирана риба, супи, полуфабрикати, бульони на кубчета , консерва сосове, кисели зеленчуци , майонеза , маргарин и сирене , чипс, ядки и солени бисквити, мазнини пълномаслено мляко , сметана , сладкиши, сладкарски изделия със захар в големи количества, силни алкохолни напитки, бира, лимонада, кола и други газирани напитки (с изключение на минерална вода) .
Препоръчителни продукти: постно месо, бяло месо от пиле, риба с ниско съдържание на мазнини, обезмаслено мляко и млечни продукти с понижени мазнини или без мазнини, всякакви пресни зеленчуци и плодове, както и сушени плодове, ядки и семена, пшеница или пълнозърнести хляб и хлебни изделия, плодови и зеленчукови сокове, ягодоплодни култури, бульон, заместители на захар в малки количества .
Приблизителната меню
1-ви ден
Закуска: каша с царевично брашно и мляко с парчета плодове, слънчоглед и сусам, портокалов сок ( 1 чаша ).
Обяд: супа от пресни зеленчуци с пълнозърнести бисквити .
Вечеря: пилешко печено с ориз и зелени задушени зеленчуци .
Преди лягане: бульон ( 1 чаша ).
2-ри ден
Закуска: препечена филийка с плодове, билков или зелен чай с мед.
Обяд: сандвич със салата от варено пиле без кожа, пълнозърнест хляб .
Вечеря: варена пъстърва със задушени зеленчуци и картофи варени.
Преди лягане: нискомаслено мляко ( 1 чаша ) .
3-ти ден
Закуска: салата от пресни плодове с нискомаслено кисело мляко .
Обяд: салата от пиле с царевица и зеле със зехтин .
Вечеря: макарони с доматен сос и сусам .
Преди лягане: бульон ( 1 чаша ) .
4-ти ден
Закуска: зърнени храни , без захар, нискомаслено кисело мляко .
Обяд: сардини на препечена филийка хляб пълнозърнест, плодов сок ( 1 чаша ).
Вечеря: задушенио пилешко със сурови зеленчуци.
Преди лягане: билков или зелен чай ( 1 чаша ) .
петия ден
Закуска: плодова напитка от сушени плодове ( 1 чаша ), сирене тофу, 1 филия .
Обяд: зеленчукова бургер с картофено пюре, зеленчуков сок ( 1 чаша ) .
Вечеря: печена пъстърва с пресни домати .
Преди лягане: кисело мляко ( 1 чаша ) .
6-ти ден
Закуска: овесена каша с мляко и стафиди, ядки и сушени кайсии .
Обяд: салата от пшеничени кълнове със зехтин, препечен хляб със сирене .
Вечеря: спагети с дресинг с ниско съдържание на мазнини, заквасена сметана и гъби.
Преди лягане: прясно мляко ( 1 чаша ).
7-ми ден
Закуска : препечена филийка с извара и пресни плодове.
Вечеря: печени картофи, пълнени с извара, риба тон и сладка царевица , зелена салата .
Вечеря: запечен зелен фасул със зеленчуци .
Преди лягане: бульон ( 1 чаша ), прясно зеле .