Ч И С Т И П Р О Т Е И Н И : От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото ви се прииска.Разрешено ви е и да ги смесвате.
I. Постни меса
Това са : телешкото,говеждо и конско
- Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти.
- Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат да се консумират,след като се отстрани тлъстата им част.
-Свинското и агнешкото са забранени през ударният период, през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %
II. Дреболии:От тази категория е разрешен черният дроб-телешки,говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици,които не са тлъсти.Колкото до говеждият език-консумирайте му само върха,който е най-постната част.Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини,които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол,поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечно-съдови заболявания.
III. Риби: За тази категория храни няма никакви ограничения.Всички риби са позволени,все едно дали постни или тлъсти,пушени или сушени,може и консервирани в собствен сос, без олио.
Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио,на скара...но без мазнина!
IV.Морски дарове:всички ракообразни и всички миди:
скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви
V. Птиче месо
Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн-патицата и гъската ,но при изричното условие да се консумират без кожата.
VI. Постни шунки:Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът,който е още по-тлъст.
VII.Яйца
Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина.
VIII.Обезмаслени млечни продукти/ кисело мляко,извара и сирене/
IX. Литър и половина вода дневно.
ДОБАВКИТЕ:
Обезмасленото мляко- прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в приготвянето на сосове, кремове и др. подобни.
Захарта е забранена.
Оцетът,мащерката,копърът,лукът,магданозът и всички подправки са не само позволени, но и препоръчителни.
Лимонът може да се използва изстискан върху рибите и месата,но не и като лимонада.
Солта и горчицата са разрешени,но в умерени количества.Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол.
Обикновеният кетчуп не е разрешен,но има диетичен- без сол и захар,който можете да употребявате в ограничени количества.
Олиото и зехтина не са позволени!
НЯКОЛКО ОБЩИ СЪВЕТА:
1.Яжте толкова често,колкото ви се иска
2.Пийте вода,докато се храните
3.Осигурете си всичките необходими за диетата храни
4.Никога не прескачайте хранене
5. Преди да хапнете от някоя храна,уверете се,че фигурира в списъка.
6.Закусвайте!
Всичко от ударния период е позволено. Тук добавяте зеленчуци - зелени листни, домати, краставици, тиквички, патладжани, чушки, карфиол, броколи, зеле, зелен фасул, бамя и още каквото се сетите. ЗАБРАНЕНИ СА: картофи, ориз, боб, леща, грах и всички подобни нишестени зеленчуци!!!
Добавят се:
- веднъж дневно по 1 голям плод или шепа малки. Забранени са банани, грозде, череши, сухи плодове - каш, лешници, бадеми, фъстъци, орехи.
- 2 филии пълнозърнест хляб дневно
- 40 г сирене на ден
- 2 порции нишестени храни седмично
- агнешко, свинско и обикновена шунка се добавят към разрешените меса
- 2 галавечери седмично - каквото си поискате, но не два дни подред!
- Задължително 1 ден на чисти протеини седмично!!!
- връщате се към нормален режим на хранене
- всеки ден 3 с. л. трици!
- един ден от седмицата само на чисти протеини!
Сос равигот:Смесете едно намачкано твърдо яйце, 3 ситно нарязани корнишона,1 малка глава настърган лук и една китка магданоз и мащерка с 200 гр. нискомаслено кисело мляко,1/2 ч.л. горчица и сол.
Сервира се с риба , твърдо сварени яйца ,меса и зеленчуци.
Сос тартар: Забърквате 75 гр.диетична майонеза със ситно нарязани 10 гр.лук,1 корнишон и крехки листенца магданоз.Поръсете с черен пипер.
Подходящ е за студена риба,стек,език,шунка.
Стек тартар: Вземете 200 гр. млян стек и го размесете с всички съставки на соса тартар,докато получите хомогенна смес.За любителите на сурово месо.
Телешко фрикасе: Вземете 1/2 кг. постно телешко, нарязвате го на парчета и го сварявате .Кипвате една голяма чаша нискомаслено прясно мляко,към което сте прибавили нарязана на ситно мащерка.Посолявате и поръсвате с черен пипер.Оставяте да изстине и изсипвате млякото върху 3 разбити жълтъка.Разбърквате добре и заливате телешкото със соса. Затопляте, без да варите.
Говежди език със сос равигот: Отстранете тлъстината от езика и го поставете в литър и половина вода с мащерка,дафинов лист и една глава лук.Посолете и поръсете с черен пипер.Варете 1,15 ч. и поднесете езика, след като изстине,нарязан на филийки със сос равигот и корнишони.Консумирайте само предната част на езика-колкото по-близо до върха, толкова по-постен е той.
Заек с горчица: Намажете с горчица една заешка задница,поръсете с мащерка и увийте във фолио.Сложете заека в нагорещена фурна и печете 1 час.След това го извадете о фолиото.Смесете 1 с.л. парафиново масло със 100 гр. нискомаслено кисело мляко,добавете сол и черен пипер и разбийте хубаво сместа.След това залейте с този сос заека.Затоплете ястието във фурната и о поднесете с кръгчета корнишони.
Плаващи острови: Счупете 4 яйца,като отделите белтъка от жълтъка,после разбийте белтъците на сняг в купа.Кипнете 1/2 л. нискомаслено мляко с една ванилия.Грабнете с черпак белтъците и пуснете няколко малки топки в още топлото мляко.Когато топките се надуят,обърнете ги,после ги извадете с решетеста лъжица и ги извадете да се изцедят в чиния.
Разбийте жълтъците в тенджерка и изсипете в тях млякото,после сложете тенджерката на слаб огън.Бъркайте,докато кремът започне да се сгъстява. Тогава го дръпнете от огъня,за да не се пресече и добавете изкуствен подсладител.Внимателно поставете снежните острови върху крема и го поднесете,когато изстине.