Напоследък става все по-модерно да се отслабва с гъби, но дали това е само мода или има основателна причина за твърдението, че гъбите са храна, която може да бъде от полза за хората, които искат да намалят теглото си.
По своя химически състава гъбите са много близки до зеленчуците. Съдържанието на белтъчини в тях се колебае от 2 до 55% от общото тегло на гъбата, като по-голяма част се намира в „шапката”.
Трябва да се има предвид, че сушените гъби са значително по-калорични поради загубата на вода, например белите гъби в свежо състояние имат 40 кал на 100 г, а в сушен вид 281 кал на 100 грама.
Гъбите са полезни и с богатото си съдържание на фосфор, калий, желязо, йод, цинк и други полезни елементи. Богати са на витамините А,В, С, РР, D.
Неотдавнашни изследвания на британските учени доказват, че гъбите действително могат да помогнат за отслабване. В експеримента участници на различна възраст 4 пъти седмично заменяли ястия с месо с аналогични по размер ястия с гъби. За 5 седмици всеки от включените в експеримента свалил 6 килограма, като резултатите му били отчитани строго индивидуално.
Варианти за диета с гъби
Първият вариант е прост – всички месни продукти се изключват и се заменят с ястия, приготвени от гъби. При подобна диета организмът не е подложен на стрес и намаляването на теглото става по-бавно, но спокойно и сигурно.
Ако някой смята, че това е вегетарианство, не е. Когато се постигне желаното тегло, ястия от месо могат да се консумират.
Втори вариант
Всеки ден се консумират 400 грама мариновани гъби (видът се избира според личния вкус). Преди консумация гъбите се измиват, а после се овкусяват с малко зехтин и копър или магданоз.
Количеството се разделя на 3 равни порции и се консумира за деня.
По време на диетата могат да се консумират около 400 грама зеленчуци – по избор; 500 мл зеленчуков сок – по избор; минерална вода, зелен чай, айран от нискомаслено кисело мляко. Допустими са 1-2 лъжички мед.
Меню:
Първа закуска: зеленчуци на пара; гъбена салата с копър; зелен чай
Втора закуска: плодова салата от киви и ябълки с 1 чаена лъжичка мед и зеленчуков сок
Обяд: задушени зеленчуци, гъби с копър на салата; айран
Следобедна закуска: ½ грейпфрут
Вечеря: салата от гъби и задушени зеленчуци; зелен чай с мед