Много хора смятат, че кефирът и киселото мляко са едно и също нещо, но това са две напълно различни напитки. Въпреки че много прилича на киселото мляко, кефирът е идеално средство за укрепване на имунитета и ускоряване на метаболизма, а се получава от мляко и т.нар. кефирена гъба или още тибетска млечна гъба.
Как се приготвя кефир
Кефирът е напитка, която принадлежи към най-ефективните пробиотици, която съдържа много положителни бактериални култури, калций, магнезий, витамин B12, витамин D и други полезни съставки.
Кефирът е млечен продукт, получен чрез ферментация на мляко, в което сте поставили кефирена гъба.
Всеки от нас може да си приготви кефир сам, у дома.
За да направите това, трябва да получите "кефирни зърна", които всъщност са симбиотична общност от бактерии и дрожди. Кефирните зърна се поставят в буркан с мляко, покриват се с парче тензух и за около 24 часа (в зависимост от количеството на зърната, млякото и стайната температура) млякото подквасва. Прецедете течността през пластмасова цедка и имате готовия ферментирал продукт. Зърната се измиват и се връщат обратно в буркана. Бурканът се пълни с прясно мляко и процесът се повтаря. На следващия ден ще имате нова порция ферментирала напитка, т.е.
Източник на пробиотици
Кефирът е източник на пробиотици, т.е. живи бактерии, които поддържат храносмилателната ни система. Въпреки че червата вече съдържат милиарди бактерии, пробиотиците, които консумираме от здравословни източници като кефир, поддържат техния баланс в тялото.
Освен това, като консумираме ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле или кефир, ние помагаме на имунната система да укрепне, а различни изследвания показват, че пробиотиците влияят и на емоционалното ни състояние, тъй като бактериите в червата могат да повлияят на мозъка и емоциите.
В допълнение към факта, че кефирът ще поддържа здравето на храносмилателната система, той също така ще засили имунитета и ще помогне за почистване на кръвоносните съдове.
Отслабнете, като пиете консумация на кефир
Кефирът е истинска напитка, ако искате да отслабнете и в същото време да запазите здравето си. Кефирената диета няма ограничение във времето колко дълго трябва да се прилага. Придържайте се към този начин на хранене толкова дълго, колкото смятате, че трябва. Седемдневната диета с кефир обаче дава невероятно положителни резултати. Хората, които се придържат към тази диета, са свалили невероятните седем килограма.
При седемдневната кефирна диета трябва да ядете и трите предвидени хранения и докато трае, в никакъв случай не трябва да изпитвате глад. Яжте само изброените храни и стриктно се придържайте към посочения ред, ако искате да получите желаните резултати.
Първи ден
Закуска: Чай или кафе без захар. Чаша кефир, към който ще добавите три лъжици ленено семе.
Снек: Плодова салата.
Обяд: Пилешка супа, 150 грама бяло пилешко месо в комбинация с варен морков и свежа сезонна салата.
Снек: Две парчета пълнозърнести бисквити.
Вечеря: Чаша кефир и филия хляб от елда и порция прясна сезонна салата.
Втори ден:
Закуска: Чаша кефир с три лъжици ленено семе.
Снек: Две ябълки.
Обяд: Риба по избор, салата от варени картофи и домати.
Снек: един банан.
Вечеря: Една чаша кефир с ленено семе.
Трети ден:
Закуска: чаша кефир с ленено семе.
Снек: Препечен пълнозърнест хляб с мед.
Обяд: Супа със сезонни зеленчуци и салата с краставици.
Снек: Плод по избор.
Вечеря: Два варени картофа и един варен морков, комбинирани с една чаша кефир.
Четвърти ден:
Закуска: Чаша кефир с ленено семе.
Снек: Плодова салата.
Обяд: Пиле паприкаш със салата от кисело зеле.
Закуска. Варен грис.
Вечеря: Порция кафяв ориз.
Пети ден
Закуска: Чаша кефир с ленено семе.
Снек: Плодова салата от сезонни плодове.
Обяд: Телешка супа, комбинирана с 15 грама задушени зеленчуци.
Снек: Домашно плодово кисело мляко.
Вечеря: Една чаша кефир с ленено семе.
Шести ден
Закуска: Чаша кефир с ленено семе.
Снек: Плод по избор.
Обяд: Мусака от тиквички в комбинация с таратор от кефир.
Снек: лешници, бадеми и орехи.
Вечеря: 150 грама риба, филия пълнозърнест хляб и зелена салата.
Седми ден
Закуска: Чаша кефир с ленено семе.
Снек: Плодова салата.
Обяд: Овнешка пържола в комбинация със свежа сезонна салата
Снек: Два банана.
Вечеря: Пълнозърнест тост с малко масло и свежа сезонна салата.
Тридневна диета с кефир
В допълнение към седемдневната диета има и тридневна диета с кефир, която дава солидни резултати за много кратък период от време.
Ако искате да опитате тази диета, следвайте този начин на хранене.
Първи ден:
Закуска: 2 бъркани яйца, салата с краставици и чаша кефир.
Обяд: Пилешка супа, варени моркови, 100 грама бяло пилешко месо, салата от цвекло и парче пълнозърнест хляб.
Вечеря: 150 грама риба на скара, зелена салата, чай.
Втори ден:
Закуска: Грис или полента с кефир.
Обяд: Гъбена супа, 300 грама месо и зеленчуци и салата от прясно зеле.
Вечеря: варени картофи, комбинирани с кефир.
Трети ден:
Закуска: Препечен пълнозърнест хляб и кефир.
Обяд: две чаши кефир.
Вечеря: малко печени картофи с мед.