Едва ли някой има нужда от убеждаване, че пъпешът е вкусен . Но дали всички са наясно колко безценен вариант е той в борбата с излишните килограми? Сега ще попълним пропуските.
В същото време плодът е пребогат на витамини и минерали . И то не какви да е, а от най-ценните и за здравето, и за красотата. Например в 100 г пъпеш има 2 мг вит. А и 25 мг вит. С. А те повишават имунитета и забавят стареенето.
Калият пък подпомага изглаждането на кожата и е безценен в борбата с целулита. Магнезият ще ви позволи да тренирате редовно, без да изпитвате болки в мускулите. А заедно с фибрите той подпомага детоксикацията на организма, активизира обмяната на веществата и прочиства от токсини. При това фибрите в пъпеша са много по-нежни от тези в динята например и не водят до проблеми със стомаха.
Със следната 5-дневна програма ще свалите поне 3 кг. Може да я продължите и още, защото менюто е разнообразно и ви осигурява всички необходими хранителни вещества.
1-и ден
Закуска: 300 г пъпеш.
Обяд: Направете си салата от маруля, стрък пресен лук, 40 г скариди и 200 г пъпеш. Подправете я с лимонов сок и 1 ч.л. зехтин.
16 ч.: 2 пълнозърнести бисквитки.
Вечеря: Изпечете или задушете парче пилешки гърди без кожата. Гарнирайте го със салата от краставици без дресинг. За десерт - 200 г пъпеш.
2-и ден
Закуска: Филийка пълнозърнест хляб намажете с извара, гарнирайте я с резенче пуешка шунка и я изяжте с 200 г пъпеш.
Обяд: Изпържете си омлет от 1 яйце и 2 белтъка. Гарнирайте го с 200 г пъпеш.
16 ч.: чаша сок от пъпеш.
Вечеря: Към купичка варен кафяв ориз прибавете 100 г пъпеш, нарязан на кубчета. Подправете със соев сок и босилек.
3-и ден
Закуска: 300 г пъпеш.
Обяд: Направете си салата от 1 домат, половин краставичка и 40 г сирене, нарязано на кубчета. Подправете я с 1 ч.л. зехтин и босилек. За десерт - 200 г пъпеш.
16 ч.: чаша зелен чай и 1 пълнозърнесто сухарче.
Вечеря: 300 г пъпеш, поръсен с 1 с.л. счукани орехи.
4-и ден
Закуска: Към купичка кисело мляко добавете 2 с.л. овесени ядки и 100 г пъпеш, нарязан на кубчета. Поръсете с канела.
Обяд: 1 варено яйце с 1 филийка черен хляб. За десерт - 200 г пъпеш.
16 ч.: чаша айран.
Вечеря: 300 г пъпеш нарежете на резени. Всеки увийте с филийка пуешка шунка. Изяжте ги с 2 пълнозърнести сухарчета.
5-и ден
Закуска: 300 г пъпеш.
Обяд: Изпечете на скара 120 г риба. Подправете я с лимон и черен пипер. За гарнитура - прясна салата по избор, а за десерт - 200 г пъпеш.
16 ч.: чаша зелен чай.
Вечеря: Направете си салата от нарязано зеле, 1 настърган морков и 40 г скариди. Подправете я с 1 ч.л. зехтин и лимонов сок. За десерт - 200 г пъпеш.
Пепа Йорданова (Всичко за семейството)