Диета с райска ябълка за 5 дни

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Диета с райска ябълка за 5 дни
24768
Снимков материал: pixabay.com
Диета с райска ябълка за 5 дни

Сладките, вкусни плодове-райска ябълка, са богати на хранителни вещества като витамини, минерали анти-оксиданти, които са от жизнено значение за здравето ни.
Райската ябълка е родом от Китай. Тя се разпространява в Япония, а по-късно и в Европа.
Райската ябълка се класифицира основно в два вида-тръпчиви, преди да станат меки и узрели и такива, които не са.

Сортът, който обикновено се отглежда в Япония е от тръпчивите и е с високо съдържание на танини, затова плодовете трябва да узреят напълно и да омекнат, преди да са годни за ядене. Другият вид райска ябълка съдържа по-малко танин, може да се яде по-скоро от тръпчивата и е хрупкава, както другите ябълки. Тръпчивостта може да бъде отстранена от плода с въглероден диоксид, или алкохол.
През всеки сезон на дърветата раждат много плодове, които варират в зависимост от култивирането си-от сферична към сърцевидна, до сплескана форма. Те също така значително се различават по размер от няколко грама до повече от половин килограм. Цветът на плода варира от светло жълто-оранжев до тъмно оранжево-червено. Целите плодове са годни за консумация, с изключение на семената.

Ползи за здравето от райската ябълка

Плодът е с ниско съдържание на калории ( 70 кал/100г) и мазнини, но е богат източник на фибри.

Райските ябълки съдържат много поли-фенолни анти-оксиданти като катехини, както и важно анти-туморно съединение-бетулинова киселина. За катехините се знае, че имат анти-инфекциозни, противовъзпалителни и анти-хеморагични (предотвратяват кървене от малките кръвоносни съдове) свойства.

Пресните плодове съдържат антиоксидантни съединения, като витамин А, бета-каротин, ликопен, лутеин, зеаксантин криптоксантин. Взети заедно, тези съединения функционират като защита срещу кислород, получен от свободните радикали и реактивни кислородни съединения, които играят роля в застаряването на населението и различни болестни процеси.

Райските ябълки също са много добър източник на витамин C, друг мощен антиоксидант. Редовната консумация на храни, богати на витамин С помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни и възпалителни болестотворни агенти.

Райската ябълка съдържа много ценни B-комплекс витамини като фолиева киселина, пиридоксин (витамин B-6), тиамин т.н. Тези витамини действат като подпомагащи фактори за редица метаболитни ензимни функции в организма.

Пресните плодове Райска ябълка също съдържат здравословни количества минерали като калий, манган, мед и фосфор. Манганът е помощен фактор за ензимът супероксид дисмутаза, който е много мощен враг на свободните радикали. Медта влиза в помощ на много жизненоважни ензими и е нужна също и за производството на червени кръвни клетки.

Меню за диетата с райска ябълка:

Ден първи
Закуска: 1 варено яйце, чаша мюсли с нискомаслено мляко; кафе или чай.
Обяд: 200 грама варено телешко и зеленчуци на пара
Вечеря: салата от райски ябълки и пилешко – 150 грама варено бяло пилешко, 100 грама райска ябълка, половин глава червен лук, 10 грама смлени орехи, малко заквасена сметана. Месото и райската ябълка се нарязват на кубчета, лукът на тънки полумесеци. Всичко се разбърква, добавят се орехите и се полива сметаната.

Втори ден
Закуска: 50 г сирене (нискомаслено), филйка пълнозърнест хляб, 2 варени яйца; кафе или чай.
Обяд: варена риба – 200 г, салата от пресни зеленчуци с малко зехтин.
Вечеря: ориз с райска ябълка – 100 грама ориз, 1 райска ябълка, 200 мл зеленчуков бульон, сол, кардамон, канела. В една супена лъжица олио се запържва оризът с подправките. Когато стане прозрачен, се налива бульонът и се оставя да се задуши за 15 минути. Нарязва се почистената райска ябълка и се добавя към ориза.

Трети ден
Закуска: филийка пълнозърнест хляб с мед, кафе или чай. Може вместо хляб с мед, овесена каша.
Обяд: 50 грама диетично сирене със зеленчуци на пара.
Вечеря: две райски ябълки, нарязани на кръгчета се запишат на фурна. Когато са готови се посипват с 50 грама извара и се поливат с 1 чаена лъжичка мед.

Четвърти ден
Закуска: 150 грама извара с шепа боровинки, кафе или чай
Обяд: Салата от: 100 г сирене фета, 2 домата, 1/2 райска ябълка, сусамови семена, малко зехтин, лимонов сок. 
Вечеря: 150 грама варено телешко и салата от пресни зеленчуци, чаша айран.

Пети ден
Закуска: омлет от белтъци, филийка пълнозърнест хляб, домат; кафе или чай.
Обяд: 200 грама постно говеждо и чаша бульон от зеленчуци.
Вечеря: 150 грама варено пуешко без кожа, салата от марули с малко зехтин и лимонов сок, 1 райска ябълка. Тези продукти могат да се направят и на салата.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft