Всяка диета включва спазването на определени правила, като определен брой ястия, изключването на определени продукти, стриктно изпълнение на всички препоръки.
Същността на диетата с цвекло е, да се премахнат закуските между храненията , които са вредни, като например чипсове, солети, бисквитки... Продължителността на тази диета е седем дни.
Диетата с цвекло включва консумирането на определени храни, които са полезни за организма. Тази диета е достъпна за всички и има положителен ефект върху отслабването. Основните продукти на тази диета са цвекло и гъби. Цвеклото е богато на витамини , които укрепват мускулите на сърцето. Гъбите, освен факта, че са полезни за сърцето, са ниско калорична храна.
Както при всяка диета е необходимо да се поддържа нормален баланс на вода в организма. От това следва, че количеството на водата, която пиете на ден, трябва да бъде два литра вода. Най-добре е да се ползват за прием на течности билкови настойки, предимно негазирана минерална вода, зелен чай, кафе, прясно изцедени сортове.
Спазването на диетата означава, че трябва да се консумират само тези храни, които се съдържат в нея. Включването, или изключването на определени продукти не е желателно.
Тази диета може да бъде представена по следния начин:
Закуската се състои от две филии хляб, извара с ниско съдържание на мазнини и ядки, чаша зелен чай, или кафе.
Обядът се състои от салата от цвекло и ядки.
За да приготвите салатата, нужно ви е цвекло (предварително сварено), зелена ябълка, зелена салата, пилешки гърди (варени). За подправяне се ползват 5 мл зехтин, две супени лъжици оцет 6% (ябълков), сол на вкус. Всички съставки се нарязват на ленти и се подправят. Разбърква се добре и се поръсва с орехи.
Можете да изберете друг начин на хранене, който се състои от пилешки гърди с гъби и ориз.
При готвенето на пилешки гърди с гъби и ориз ще се нуждаете от следните съставки: 2/3 чаша ориз, 150 г. пилешки гърди, 120 г. гъби, 2/3 чаша мляко, 1/3 чаена лъжичка горчица, 1 супена лъжица заквасена сметана, 1 кисела краставичка. В зехтин запържете пилешките гърди, нарязани на малки парченца и гъбите. В една тенджера се смесват печените пилешки гърди и гъбите с предварително сварените ориз и мляко. Всичко това се поставя на слаб огън за около пет минути. След това добавете горчицата, заквасена сметана и нарязана краставица. И всичко това за около пет минути.
Вечерята се състои от: малка питка (за предпочитане ръжена), варени пилешки гърди, чаша билков чай.