Периодичното гладуване или умишленото ограничаване на часовете, през които човек приема дневните си калории, се използва от няколко години за отслабване .
Сега обаче най-новите изследвания показаха, че този вид диета, по-популярна като диетата 16:8 , може да доведе до повишен риск от инфаркт и инсулт, пише Daily Mail.
Хората, които следват една от най-популярните диетични стратегии с ограничено време, периодично гладуване 16:8, може да имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт, отколкото тези, които не постят или не използват други техники на гладуване, показват нови изследвания. Периодично гладуване 16:8 означава, че човек гладува 16 часа, докато яде през останалите осем часа от деня.
Периодичното гладуване е много популярно сред известни личности, включително британския премиер Риши Сунак, Илон Мъск и Дженифър Анистън, които казват, че им помага да поддържат форма, пише Daily Mail.
Изследователите са наблюдавали група от 20 000 възрастни, които са отговаряли на въпроси относно своите хранителни навици за годишното Национално проучване за изследване на здравето и храненето между 2003 г. и 2018 г.
Те установиха, че участниците, които практикуват периодично гладуване 16:8, са с 91% по-голяма вероятност да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които не практикуват този тип гладуване.
Също така, тези със съществуващо сърдечно-съдово заболяване, които са консумирали всичките си калории в рамките на осем и 10 часа, са имали 66% по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания и инсулт.
В допълнение към факта, че ограниченото във времето хранене не намалява риска от смърт поради каквато и да е причина, изследователите отбелязват също, че хората с рак, които не постят и които консумират дневните си калории за период от 16 часа, всъщност имат по-нисък риск на умиране от рак на тези, които са яли в рамките на ограничен период от време.
„Изследването включва голяма извадка, наблюдаваща индивиди средно осем години. Въпреки това начинът, по който е събрана информацията, може да е ограничил констатациите и точността на изследването, като се има предвид, че диетичните модели могат да се променят с течение на времето“, каза кардиологът Мишел Рутенщайн , която не е участвала в проучването.
В допълнение, наблюдателни изследвания като това не могат да докажат причина и следствие. Това обаче не са единствените ограничения.
„Тези констатации противоречат на много предишни проучвания, които откриват ползи от ограниченото във времето хранене за сърдечно-съдовото и метаболитно здраве“, каза кардиологът Ченг-Хан Чен, който не е участвал в проучването.
Той добави, че може да има разлики в базовите характеристики в групите с ограничено време, което би могло да обясни тези изненадващи констатации. Разликите в демографията и характеристиките между тези групи (особено между групата, която е яла по-малко от осем часа и останалите), както и пристрастията в припомнянето на собствените им хранителни навици от участниците, може да са повлияли на резултатите.
А предварителните изследвания на Американската сърдечна асоциация установиха, че ограничаването на храненето само до осем часа на ден е свързано с 91% повишен риск от преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания.
Експертите са съгласни, че има малко дългосрочни изследвания върху хора, които практикуват периодично гладуване, така че тези проучвания са от решаващо значение за по-нататъшното разбиране на ефектите от гладуването. Това проучване показва, че периодичното гладуване може да помогне на хората да отслабнат в краткосрочен план, но не осигурява трайни ползи за сърдечно-съдовата система.