Вероятно сте чували за гладолечението на Лидия Ковачева, за което се смята, че може да излекува всяка болест. То не само помага за отслабването, а също така за подмладяването и жизнеността на тялото. Бихте могли съвсем успешно да си го направите и сами у дома.
Какво да ядете все пак?
Слагате край на всякаква друга храна, освен 800 г плодове дневно, както и билков чай, овкусен с мед и лимон.
Как действа гладолечението?
Когато спрете да приемате голямо количество храна, тялото започва да разгражда всякакви вредни тъкани, шлаки и болни клетки или казано с други думи – започва да се самопочиства. По време на гладуването с тялото ни се случват две основни неща – разграждане на вредните тъкани и изграждане на нови такива.
Колко време се гладува?
За да бъде оптимален ефектът – 20 дни от два до четири пъти годишно. Но дори и да решите да карате на плодове и чай по-дълго време, ефектът отново е удивителен. Мастните натрупвания ще започнат да се разграждат още на втория ден, а на осмия – токсичните натрупвания в органите. След 15-ия или 16-ия ден ще се изчистят още ушите и очите.
Какъв е ефектът?
Ако сте с наднормено тегло, ще забележите колко много килограми сте свалили. Ако теглото ви е в норма, ще отслабнете с около 3-5 кг. По-важното е обче, че ще се излекувате физически, психически и емоционално. Ще си върнете жизнеността, ще заздравите имунната си система, ще се разделите с нервните разстройства.
Има ли рискове?
Към средата на гладуването може и да се разколебаете, но не бива да позволявате на това да надделее. Възможно е да се обринете или да усетите болка в болните си органи, защото това демонстрира нуждата, която сте имали от подобен режим. След това обаче всичко ще утихне.
Езикът ви е възможно също да се обложи, но към края на гладуването ще възвърне розовия си цвят и ще се отърве от налепите.
ЗАХРАНВАНЕ - ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ПЕРИОД
Това е един твърде важен момент след проведените гладни дни за получаване на добър ефект от лечението.
Със спиране на храненето уморената храносмилателна система е в почивка, като й се дава възможност за очистване, лечение на допуснатите увреждания, а успоредно с, това и възстановяване. Това е бавен процес, който изисква търпение, време и разбиране. Стомахът и цялото храносмилане са прекратили своята дейност. И те постепенно трябва да бъдат върнати към нормалната си работа.
При дължина на курсовете 10-15 до 20-25 дни възстановителният преходен период може да бъде ограничен до 10 дни при услилие, че след това следва пълно¬ценно природосъобразно хранене, но строго ограниче¬но по количество.
Но ако се касае за по-сериозни заболявания или е проведен по-продължителен разтоварителен курс, пе¬риодът на захранване може да бъде удължен. Въпреки приетата храна организмът все още продължава да прави усилия за чистене и елиминиране на чуждите му субстанции и патологични отлагания и затова не бива да му се пречи. Трябва добре да се разбере, че
ЗАХРАНВАНЕТО Е НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ РАЗТОВАРВАНЕТО.
С особено внимание трябва да се следи за възста¬новяване на работата на стомаха, което често става
бавно и изисква повече време. При приемането на храната не бива да се чувства болка, тежест или друг някакъв дискомфорт, а само лекота. Важно изискване е и доброто сдъвкване - трябва да се следи за все¬ки залък. Да се следи и за предпочитанието на прие¬маните и включвани храни.
Ако веднага след възстановителните дни се пре¬мине на пълноценно хранене или се включват храни от животински произход, то всичко постигнато с гладните дни може не само да бъде разрушено, но и да се появят и допълнителни увреждания.
При случаите, в които не е постигнат лечебен ефект, се оказва, че единствената причина е неправилното захранване с включването на повече или на неподходяща за момента храна. Точно тук самоконтролът и дисциплината трябва да бъдат на висота.
Гладът, приложен независимо под каква форма -по-строга или по-омекотена, никога не може да навреди. Но появи ли се неразбиране и липса на контрол при захранването, за оздравяване не може и да се мисли. По този повод д-р Ото Бухингер казва: „Дори лудият може да гладува, но само умният знае как да прекъсне глада и да се възстановява..." При включване на храните
ГЛАВНИЯТ ПРИНЦИП Е ПОСТЕПЕННОСТТА.
Този принцип трябва да се спазва и като количест¬во на приеманата храна, и като качество на включени¬те различни продукти.
Първата храна, която е уместно да се включи след плодово-чайния режим, са зеленчуците в сурово състо¬яние, може и плодове, които до момента не са били поемани. При включване на зеленчуци с по-твърда структура (моркови,, целина, ряпа, червено цвекло и други) е добре те да бъдат настъргани на ренде или обработени с миксер. Към стомаха те трябва да бъдат препращани в подходяща форма.
Храните се включват в малки количества, като всяка новоприета храна измества вземаните до този момент плодове и чайове. Необходимо е да се следи за постепенното възстановяване работата на стомаха
- той трябва да започне да функционира нормално.
Малките количества, вземани в началото, постепенно се увеличават, като се приемат във вид на салати, подправени с лимон, а впоследствие и с растителни масла.
След като суровите зеленчуци са добре приети от органите на храносмилането, следва да бъдат включени варените картофи, пасирани като рядка каша, без сол и мазнина. След нормалното приемане на картофите могат да се включат и други храни като овесе¬ни ядки, качамак, булгур, черен хляб. Успоредно с тях, но също постепенно и в началото на малки количества
- задушени зеленчуци, постни супи, ядки, орехи, бадеми. Може да се включат и 1-2 лъжици кисело мляко като застройка на супата. Докато трае лечебният период на разтоварителния режим, млечните продукти са ограничени и в минимални количества.
В първите дни на захранването се яде често, но по малко. С напредването на дните и с увеличаване на количеството на приетата храна се увеличават съответно и междинните интервали, като постепенно се достига до четирикратно хранене. Солта се включва едва след 6-7-ия ден.
От диетата се изключват месото, месните и рибните консерви, майонезата, сладкарските произведения, пастите, тортите, бисквитите, шоколадът, вафлите, бонбоните. Захарта се сменя с мед. За алкохола и цигарите е ясно от само себе си. До края на възстановителния период се оформя четирикратно хранене с предимство на растителната храна. Суровите плодове и зеленчуци трябва да бъдат две трети от дневната храна.
Тъй като много лесно се губи контрол над приетата храна, било под влияние на появилия се апетит или под влияние на обикновена лакомия, и количеството на храната се превишава, организмът веднага реагира с
ОТОЦИ ПО ГЛЕЗЕНИТЕ
или по други части на тялото. Трябва добре да се за¬помни, че стомахът трябва да се щади, да му се даде възможност постепенно да възстанови нормалната си дейност, тъй като по време на разтоварването, когато не е бил ангажиран с обичайната си работа, той е поел очистване и възстановяване на своите тъкани, както и на цялата храносмилателна система. Сменена е и ней¬ната функция. С включването на новата храна фактически се пречиства този очистващо-възстановителен процес, който не е доведен до своя край. Ние съзнател¬но трябва да накараме стомаха да поеме обичайната си работа. Често приетата храна не само предизвиква бол¬ка, но и се връща.
Количествата, които може да приеме стомахът, са малки. Превишаването им става лесно, тъй като с при¬емането на храната може" да се събуди голям апетит. Точно тук е необходим контрол. Пренебрегне ли се той, едни от неприятните последствия са точно- тези отоци, които се появяват по глезените на краката.
Отоците могат да се появят и под очите, както и по други части на тялото. Мярката срещу тях е моментал¬но спиране на храненето за 1-2 дни. След като се включи отново храната, тя трябва да бъде леко намалена. С превишаването на приетата храна не само през периода на захранването, а въобще през целия интервал на хранене може наново да се появят болки по болните места. Има ли връщане на болките, значи храната е в повече от това, от което се нуждае организмът в момента. Подходът е същият - веднага се спира храненето за 1-2 дни до утихване на болката, след което приеманата храна леко се ограничава.
Нека се запомни като основно правило, че след прилагането на която и да е форма на гладолечение (по-строгата или по-омекотената) завинаги
ДНЕВНИЯТ ПОРЦИОН НА ХРАНЕНЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАМАЛЕН.
В целия цивилизован свят болестите на храносми¬лателната система са нещо обикновено и разпростране¬но. Има ли заболяване, има и несправяне с храносмилателния процес и колкото по-дълбоки са уврежда¬нията, толкова обработката на храната и абсорбирането й са намалени. С провеждане на курсовете на гладолечение храносмилателният процес се подобрява, абсорбирането също. За задоволяване нуждите на организма вече е необходимо по-малко количество храна. С пълното нормализиране функциите на храносмилателните органи, с възвръщане на здравето желанието за храна е по-огранйчено, апетитът е в нормалната си форма и стремежът е към естествените продукти на природата.
След приключване на гладните дни храната добива особена сладост. Изострените вкусови рефлекси я усещат много по-пълноценно и съвсем скоро може да се появи силен апетит. Не се ли контролира, като се ограничава приеманата храна, може да се стигне до тежки последствия. Волята винаги трябва да бъде нащрек при определяне порциите на приеманата храна. Още веднъж ще повторя, че гладът, провеждан в каквато и да е форма, никога не може да навреди, но грешките при захранването могат да бъдат фатални. Там, където е постигнат лечебен ефект, той не само ще бъде уни¬щожен, но ще се появят и допълнителни усложнения.
За улеснение на читателя, а и за по-голяма яснота следва
ЗАХРАНВАНЕ: ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯТ ПЕРИОД В ДНИ.
ПЪРВИ ДЕН: Освен взиманите до момента плодо-ве, чай и мед, могат да бъдат включени зеленчуци в суровия им вид. Те изместват част от плодовете, които са били включени в часовете за храна - обяд и вечеря. Подбират се тези зеленчуци, които ни предлага сезонът. Пролет - зеленолкстни, лятото - домати, краставици и т. н., зимата - зеле, моркови, алабаш, гулии и пр. Внимава се да са добре сдъвкани, като при затруднения трябва да се използват рендето или миксерът. Зеленчукът се ползва без подправки. През останалото време се- употребяват плодове й чай.
ВТОРИ ДЕН: Освен суровия зеленчук към обяда и вечерята се добавя варен картоф. Сварява се един кар¬тоф (средна големина) - почистен и нарязан в повече вода... Когато е добре уврял, се пасира и се разделя на две порции, като едната се добавя към обяда, а другата -към вечерята. Примерно ако към обяда сте включили едно настъргано морковче, листа от маруля, спанак, до¬мат, парченце зеле или нещо подобно, то към него добавяте половинката от пасираното картофче. За вечеря, ако е включено парче зеле, домат, чушка или друг зеленчук, към нея добавете порцията от втората половинка на па-сирания картоф. За подправки могат да се ползват копър, магданоз, лимонов сок или нещо от този род.
Примерно по часове храненето може да бъде оформено така:
8-9 часа - чай с мед и лимон.
По желание може някакъв сочен плод.
10 часа - плод.
Обяд - пресен зеленчук или някакъв плод и паси-раният картоф.
16 часа - плод и по желание чай.
Вечеря - суров зеленчук във вид на малка салатка от зеле, морков, домат или каквото предлага сезонът и се панира в момента у дома. Към нея се добавя порци¬ята на втората половинка на пасираното картофче. Пре¬ди лягане може един плод или чай.
ТРЕТИ ДЕН: Оформянето на хранителния режим остава същото, само към варения картоф .се добавят и няка::ви зеленчуци - морковче, парче целина, листни зеленчуци или нещо друго, с каквото се разполага, офор¬мено като постна супа без сол и мазнина.
Порциите на супата и салатките леко се увеличават. Салатката към вечерното ядене може да бъде от зеле', морков или домат, краставичка, чушка и магданоз и т. н.
ЧЕТВЪРТИ ДЕН: Вече може да бъде оформено четирикратно хранене.
Закуска - не по-рано от 9 часа - чай с мед и лимон, вода с лимонов сок, настойка от шипки, минерална во¬да или просто само чаша обикновена вода. Може да се включи някакъв сочен плод според сезона.
Обяд - ползва се някаква салата, но като първо меню може да бъде и порция плодове. Ако сутринта сте взели портокал, грейпфрут или грозде, то към обяда могат да се включат ябълки, праскови, резен диня и пр. Включването на зеленчук или плодове зависи не само от вашето желание и вкус, но и от това, с което разполагате през сезона. След това първо меню следва постната картофена или зеленчукова супа, към която може да бъде добавена малка лъжичка кисело мля¬ко като застройка.
Следобедна закуска: някакъв ллод, чай с мед и ли¬мон или просто чаша минерална вода.
Вечеря - порциите на салатите не само леко се увеличават, но се обогатяват, като се прибавя малко парченце лук, счукана скилидка чесън, праз, магданоз, спанак и пр. Супата може да бъде от картофи или някакви сезонни зеленчуци.
ПЕТИ ДЕН: Режимът на хранене остава същият, като се прави преценка как е приета до момента храната от стомаха. Има ли лека болка, чувство на тежест или каквото и да било дискомфортно усещане, трябва да се внимава в количеството на приетата храна, но ако няма нищо смущаващо, порциите леко се увеличават, като към обяда и вечерята могат да се добавят по няколко хапки черен пълнозърнест хляб.
ШЕСТИ ДЕН: Четирикратната форма на хранене се запазва. Оттук нататък може обедната супа да бъде заменена с малка порция овесени ядки, качамак, булгу-рена каша, печена или варена тиква, супа от домати с ориз или нещо подобно. От този ден може да се включи по малко сол.
Вечерята - второто меню след салатата - може да се разнообрази с малки порции задушен зеленчук (карто¬фи, тиквички) или зеленчуково пюре. Хлябът леко се увеличава.
СЕДМИ ДЕН: Четирикратната форма на хранене остава, докато до края закуските остават само с плод и билков чай с мед и лимонов сок. Следи се за всяка реакция на стомаха. Обядът е винаги лек и ограничен, оформен със салатка или плодове и с някаква въглехидратна храна. При сезони с изобилие от плодове обядът може да бъде оформен с порция плодове и един хубав сандвич с пълноценен хляб с малко масло, олио или зехтин, шарена кол, тънки резенчета лук, печена чушка, сирене или кашкавал (в съвсем ограничени количества). При сезони с изобилие от зеленчуци - маруля, салатка, киселец, спанак, краставичка, домат и пр., докато при вечерята се включва друг вид. В дневното меню могат да бъдат включени и малко ядки.
ОСМИ ДЕН: Четирикратното хранене продължава, като приеманите порции се увеличават по количество при положение, че стомахът е в добра форма. Към ползваната храна се включват ядковите растения - орехи, лешници, бадеми и пр. При вечеря могат да се включат млечни продукти в ограничено количество - сирене, кашкавал, извара, прясно и кисело мляко.
ДЕВЕТИ ДЕН: Включената храна, макар и все още ограничена, е напълно пълноценна. В нея присъстват плодове, сурови и топлинно обработени зеленчуци, ядкови растения, млечни продукти и пълноценен хляб. Предимството е на растителната храна. Вече могат да бъдат включени фасулът, лещата, грахът, лукът, чесънът, празът, ряпата и всичко, което може да се намери на пазара, отгледано на нашата земя.
ДЕСЕТИ ДЕН: Четирикратното хранене вече може да мине към трикратно, а по желание и към двукратно - само вечеря, като закуската е единствено някакъв чай, сочен плод или нещо подобно.
С приключване на захранването, за да се задържи постигнатото до момента, не може да бъде върнат старият начин на хранене. С връщането му ще се върнат и болестите, дори могат да се усложнят.
Първото и основно изискване при оформянето на новия начин на хранене е дневният рацион да бъде ограничен - приеманата храна по количество да бъде по-малка, тъй като асимилативната способност на сто¬маха е подобрена й той се задоволява с по-малко храна. И това ще бъде утвърдено като постоянен навик.
ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ - месо, месни и рибни консерви, сладкарски произведения, бонбони, шоколад, кафе, алкохол, пушене на цигари.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!