За блата:
3 яйца
1,5 ч.ч брашно (микс от овесено брашно, овесени трици, пълнозърнесто брашно и чия)
1-2 с.л зехтин
2 с.л мед
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
1-2 ч.л какао
3-5 ванилии
1 шепа ситно нарязани ядки (орехи)
За крема:
1,5 кофичка кисело мляко
3 с.л извара
На блата: Сухите и течните съставки се смесват поотделно,след което с помощта на лъжица постепенно се прибавя брашнената смес към яйцата, разбити със зехтина. Тестото се разстила в тавичка с хартия за печене и се пече за 30-40 мин. на фурна от 160 градуса (Когато се извади блата трябва да наподобява голяма твърда бисквита). Оставя се да се охлади, след което се натрошава в съд с правоъгълна форма. За да стои като блат, натрошената бисквита се замесва с малко топла вода (може да се използва обезмаслено мляко или кокосово масло). Блатът бива разпределен плътно и равномерно по цялото дъно на съда. На крема: С помощта на тензух (не е задължително) киселото мляко се прецежда и в купа се обърква, след това, с цялата извара (може да се добави пожелание малко пудра захар или някакъв подсладител). Кремът се размазва равно върху блата. Отгоре се нарязват кайсии (или какъвто и да било друг плод; може да се използва и бурканче сладко). Покрит с прозрачно фолио чийзкейкът се оставя да стегне в хладилника за една нощ или за около 5-6 часа. Приятно хапване! :)