В този диетичен ябълков сладкиш няма брашно и е толкова вкусен, че може вечно да го ядете! Рецепта с перфектен резултат за най-вкусния диетичен сладкиш с ябълки - лек и съдържа много малко захар, около 50 грама в целия сладкиш.
Тези, които не искат да използват бяла захар, могат да използват заместител. Ще ви покажем как да си приготвите ябълковия сос, който е една от съставките в рецептата, у дома - много е лесно.
Диетичен ябълков сладкиш без брашно
Продукти:
За ябълковия сос:
4 ябълки
3/4 чаша вода или 170 мл
1/4 чаша захар или 57 гр.
За сладкиша:
400 г ябълков сос
желатин на прах - около 16 г (едно пакетче или пакетче и половина)
Начин на приготвяне на ябълков сос:
Обелете ябълките, отстранете дръжката и семките и ги нарежете на малки кубчета. След това сложете в тенджера на среден огън и добавете вода и захар. Вместо захар можете да използвате мед, като по-здравословен вариант.
Разбъркайте малко, след което оставете ябълките да омекнат. Когато забележите, че са омекнали малко, покрийте тенджерата с капак и намалете температурата на котлона на ниска и оставете да къкри още 20-25 минути.
След изтичане на времето пасирайте сместа като меко пюре, след което добавете желатина, предварително разтопен на слаб огън. След това прехвърлете сместа в отделен съд.
След това разбъркайте ябълковата смес с миксер за около 15 минути, докато получите структура, подобна на сметана. Прехвърлете тази смес в квадратна или по-малка правоъгълна форма с найлоново фолио и я заравнете.
Увийте във фолио и поставете в хладилник за около 30-40 минути. След това десертът се нарязва на кубчета, по-малки или по-големи по избор и се сервира.
Предлагаме ви и втора рецепта за сладкиш с две ябълки и грис, сигурни сме, че ще ви хареса:
II РЕЦЕПТА
Бърз, лесен, неустоим: старомоден, евтин ябълков сладкиш, най-добрата и лесна рецепта.
Сочните ябълки и киселото мляко придават специална свежест на десерта.
Продукти:
4 яйца
100 г счукани орехи
100 г грис
50 мл олио
100 г захар
2 средни ябълки
1 ванилова захар
1 бакпулвер
200 мл кисело мляко
малко канела
2 шепи стафиди или на вкус
Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците, след което ги разбийте с 3-4 супени лъжици захар. Бийте до получаване на плътен сняг, след което добавете жълтъците, гриса, бакпулвера, натрошените орехи, киселото мляко, настърганите ябълки (изцедени на ръка), стафидите, олиото и накрая канелата на вкус.
С шпатула или лъжица разбъркайте бавно отдолу нагоре, за да изравните съставките, но поддържайте сместа леко въздушна. Вземете форма за торта с обръч и размер 21 или 22 см, покрийте с хартия или я намажете с масло. Изсипете сместа и изравнете.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35-40 минути. След първите 15 минути покрийте сладкиша с фолио, за да не загори отгоре. Оставете изпечения сладкиш да изстине леко, след което махнете обръча и обърнете сладкиша върху чиния за сервиране и отстранете хартията. Отгоре се поръсва с ванилова захар.
Да ви е сладко!