Досега не бяхме срещали такъв вариант за приготвяне на торта, въпреки че отдавна обичам да готвя. Диетичните и здравословните десерти все повече се харесват и търсят вече и при нас, затова решихме да ви предложим точно такъв вариант.
Тортата се оказва нежна, а не захаросана, с ванилово-кремообразен вкус, мирише на сметана и печенибадеми. Много вкусна!
БАДЕМОВА ТОРТА
Днес ще ви споделим как се прави деликатна шведска бадемова торта . Невъзможно е да се откъснете от нея!
СЪСТАВКИ ЗА ТОРТА
4 белтъка
100 г печени, белени бадеми
3 с.л. слънчогледови семки печени
100 г захар
щипка сол
СЪСТАВКИ ЗА КРЕМА
4 жълтъка
100 г захар
1 ч.л. ванилова захар
100 мл сметана 20% мазнини
150 г масло
50 г бадемови листенца за декорация
щипка сол
ПОДГОТОВКА
Отделете белтъците от жълтъците. По-добре да започнете, като направите крема. Добавете щипка сол и ванилова захар към жълтъците. Разбъркайте добре с бъркалка. Изсипете сметана в тенджера и добавете захар към тях. Поставете на слаб огън и изчакайте захарта да се разтвори в сметаната. Не е необходимо да се кипва.
Изсипете сметаната в жълтъците на малки порции, като разбърквате активно. Поставете на слаб огън. Загрейте масата до уплътняване при непрекъснато бъркане. Времето за готвене е около 5-7 минути. Изсипете сметаната в удобен съд, покрийте със стреч фолио и оставете да се охлади.
В купата на блендера смелете сухи, леко препечени небелени бадеми и печени белени семена. Налейте там 50 грама захар. Прясно смлените захарни бадеми миришат вкусно!
Добавете щипка сол към белтъците, разбийте с миксер до гъста пяна. След това добавете 50 грама захар, разбийте на високоскоростен миксер
На малки порции добавете смлените бадеми. Разбъркайте сместа внимателно със силиконова шпатула.
Форма за печене (по-добре е да вземете две, диаметър - 22-24 см), покрита с пергаментова хартия и след това намажете дъното и стените на формата с тънък слой растително масло. Разделете тестото на две форми, тъй като се нуждаем от 2 блата. Печете във фурна, загрята до 180 градуса за 25 минути.
Моля, обърнете внимание, че блатовете не се вдигат по време на печене. Оставете да се охладят леко и след това извадете пергаментната хартия от дъното на тортите.
Поставете по-малко от половината крем върху охладения слой торта, загладете го и след това покрийте с втория слой торта. Разстелете останалия крем. Украсете с бадемови листенца, леко запържени на сух тиган. Поставете тортата в хладилника за поне 60 минути, за да се накисне добре.
Това е всичко, бадемовата торта е готова. Приятен апетит!
За да научите повече за тази рецепта, гледайте видеото от кулинарния канал на Татяна Шпилко.