Бърканите яйца са най-популярното ястие в света. Яйцата съдържат протеин, който бързо се усвоява от тялото. Протеините са с ниско съдържание на калории, а яйчните жълтъци са с високо съдържание на витамини, така че не трябва да ги изключвате от диетата си. Диетолозите препоръчват да се ядат варени яйца вечер, защото те бързо дават усещане за ситост, потискат глада и насърчават отслабването. Днес ще ви разкажем какви витамини има в яйцата и какви са ползите от яйцата за хората .
ПОЛЗИТЕ ОТ ЯЙЦАТА ЗА ЧОВЕКА
100 g от този продукт съдържат 150 калории. В жълтъка има поне 8 пъти повече калории, отколкото в белтъка. В организма яйцето е 97% смилаемо и почти не съдържа въглехидрати. Яйцето съдържа повече от 40 витамина: витамини от група В, А, С, D, Е, РР. Яйцата съдържат калий, магнезий, цинк, селен, мед, желязо, йод, натрий и още половината Менделеева таблица.
Селенът, цинкът и кобалтът в яйцата влияят на имунната и храносмилателната система. Те имат и антиоксидантни свойства за тялото. Лутеинът в жълтъка е добър за зрението, а холинът е полезен за черния дроб. Холинът, рибофлавинът, витамините А и D в яйцето са най-ценните за човешкия организъм. Биотинът е протеин, който влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите.
Диетолозите имат различни мнения за това колко яйца да се ядат на ден. Всичко зависи от състава на човешкото тяло, начина на живот и толерантността към този продукт. Диетолозите не налагат никакви ограничения за белтъците, а възрастните се съветват да консумират 2-3 яйца седмично. Учените все още разследват този факт. Засега няма доказателства, че ежедневната консумация на яйца има отрицателен ефект върху човешкото здраве.
КАКВИ ЯЙЦА СА ПО-ДОБРЕ ЗА ЯДЕНЕ
Д-р Ерик Берг е експерт по здравословно кето хранене и автор на бестселърите "Здравословно кето" и "7-те принципа за изгаряне на мазнини". Самият д-р Ерик Берг спазва кето диета, чиято същност е да намали въглехидратите и да увеличи мазнините в ежедневната си диета. Ерик Берг казва, че възрастен мъж трябва да яде четири яйца всеки ден. Така човек ще получава дневен прием на здравословни мазнини, витамини и микроелементи. Яйчният белтък се усвоява от тялото също толкова добре, колкото и майчиното мляко. В това отношение е по-добро от месото и рибата.
Яйцата не трябва да се консумират сурови. За да запазите възможно най-много хранителни вещества, по-добре е яйцата да се приготвят на пара, да се сварят или изпържат в тиган без олио. Доктор Ерик Берг казва, че дори този момент на смесване при приготвянето на разбито яйце има ефект върху загубата на полезни хранителни вещества. Така че яйцето ще бъде по-полезно за вашето здраве, ако го сложите в тиган и бъркате, докато белтъкът побелее. Това ще бъде много по-добре приготвено, отколкото да сложите яйцето в купа, да разбиете и след това да го излеете в тигана.
Качеството на самите яйца зависи от средата, в която се отглеждат кокошките. Много е важно пилетата да ходят по моравата, да ровят тревата и да се хранят с бръмбарите там. Това ще обогати яйцата им с полезни свойства. Домашните яйца са най-здравословни. Ако нямате възможност да закупите яйца от фермер, струва си да ги проверите, преди да купите в магазина.
Повърхността на здравите кокоши яйца е гладка. Черупката на пресните яйца е матова, но след една седмица яйцата стават лъскави. Яйцата с ненарушена черупка могат да се съхраняват в хладилник до 12 седмици, но на стайна температура могат да се съхраняват при студено време до един месец. Не трябва да се ядат яйца с повредена черупка.
НАШИЯТ СЪВЕТ КЪМ ВАС
Ако обичате да ядете преди лягане, но мечтаете за по-тънка снага, белтъците ще ви помогнат да се доближите до мечтата си. Диетолозите използват термина "метаболитна точка". Диетолозите го определят като времето, когато човек изяде варено яйце или постно пиле точно преди лягане. По този начин тялото ви използва повече енергия за смилане на храната по време на сън, така че можете бързо да забележите загуба на тегло.
Кое е любимото ви ястие с яйца?