Хрянът е многогодишно растение от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Има дебел, месест и разклонен корен и изправено стъбло с височина от 15 до 125 сантиметра с бял или жълто-бял цвят.
В горната част дръжката е разклонена. Листата на стъблото са късо дръжкови или приседнали, разделени на дялове или дълбоко назъбени. Хрянът цъфти от май до юли и расте на влажни места.
Хрянът има остър и пикантен вкус и в малки количества е напълно достатъчен. Колко здравословен е хрянът показва фактът, че съдържа пет пъти повече витамин С от лимона и портокала, а единствените храни, които имат по-високо съдържание на този витамин, са нарът и касисът.
Освен това хрянът е богат на протеини, въглехидрати, минерални соли, бета-каротин, етерични масла, желязо, цинк, калий, магнезий, калций, фосфор и финтоциди, които са естествени антибиотици.
Хрянът спомага за правилното отделяне на жлъчна киселина за по-добро смилане на храната и подобрява защитните механизми на организма и общото му състояние.
Хрянът има антибактериални, антивирусни и антимикробни свойства, което го прави незаменим при различни видове възпалителни процеси на гърлото, синусите, венците, белите дробове.
Доказано е, че е много ефективен при лечение на рани и възпалени кожни язви, причинени от бактериална инфекция. Освен това хрянът е много ефективен при лечение на ревматизъм, невралгия, болки в ставите и др.
Най-важното и силно действие обаче е върху дихателната система – използва се като домашен лек срещу кашлица, синузит, възпаления на гърлото, ушите и носната лигавица, чак до по-леките форми на бронхит и пневмония, където е използвани като добавка.
Хрянът е много чувствителен към външни условия и най-дългото, което може да оцелее след отстраняване на кората, е седем дни (една седмица). Най-ефективен е, ако го купите като пресен корен и го настържете.
Поради силата му, както и някои съставки, се препоръчва да се използва хрян в умерени количества, а бременните жени, хората с високо кръвно налягане и лоша коагулация (съсирване) на кръвта трябва да го избягват.
Стимулира укрепването на имунитета
Диетолозите са убедени, че редовната консумация на хрян активира имунната система, която е нашата защита срещу всички болести. Изотиоцианатът в хряна стимулира имунната система и подобрява производството на бели кръвни клетки (левкоцити).
Може да облекчи симптомите на артрит и остеопороза
Калцият и магнезият са основни минерали, отговорни за изграждането на костите, които могат да облекчат симптомите, причинени от артрит и остеопороза. Хрянът е много богат на тези минерали, затова се препоръчва в диетата на всеки, който има генетична предразположеност към развитието на тези костни заболявания.
Ускорява функцията на дебелото черво
Използването на хрян в диетата води до правилна храносмилателна работа и чревно здраве.
Успешно се бори против бактериите
Изотиоцианатът е антибактериално вещество, което се намира в хряна и е в състояние да елиминира бактериите. В допълнение към това съединение, хрянът съдържа и значителни количества манган, ензим, който помага на клетките в тялото да функционират добре.
Дихателните пътища са особено засегнати по време на настинки и грип (предимно през пролетта и есента), а диетологът и фитотерапевт Верица Тодорович откри отлична рецепта , която може да се приготви у дома и може да помогне за облекчаване на дихателните проблеми .
Имате нужда от хрян, джинджифил и мед, три съставки, известни със своите силни антивирусни свойства, които са доказани от множество изследвания.
Необходими съставки: 250-300 гр. (половин чаша) настърган хрян, половин чаша настърган джинджифил. Джинджифилът и хрянът трябва да са в съотношение 1:1.
„Хрянът е полезен за дихателните пътища, унищожава някои болестотворни бактерии, полезен е за синусите. Също така комбинацията с хрян и джинджифил е отличен имуностимулатор, почиства клетките, всички органи, а знаем какви свойства има медът.
Приготвя се бързо, има трайност около два-три дни, но хубавото е, че не затваряте буркана с найлонов капак, а го затваряте с тензух, за да "диша". Сместа може да се съхранява в хладилник, а децата могат да използват по половин чаена лъжичка“, казва диетологът Тодорович.
Тя добавя, че възрастните превантивно трябва да приемат по две чаени лъжички на ден, една сутрин и една по-късно през деня. „Може и вечерта, но не го препоръчвам, защото джинджифилът и хрянът сгряват, така че малко по-рано е по-добре.“
При деца тя съветва да се дава по половин чаена лъжичка в зависимост от възрастта и теглото до два пъти на ден, разредена с вода. „Може и в хладка, вряла вода“, допълва диетологът.
Начин на приготвяне: Настържете хряна и джинджифила, сложете ги в буркан и накрая добавете меда. Разбъркайте малко, но само с дървена или пластмасова лъжица, затворете с тензух и приберете сместа в хладилник.
Приемайте по две супени лъжици от тази смес всяка сутрин и след три седмици няма да имате и грам мазнина по тялото си
Ако редовно пиете тази напитка и започнете леки тренировки, резултатите със сигурност няма да изпуснат. Ще свалите повече от 5 кг за 3 седмици.
Основната съставка на тази напитка е хрянът, който е богат на желязо, витамини С, В1, В2 и В6, калий, магнезий и фосфор. Освен че дава сила на организма, хрянът ускорява метаболизма и подобрява работата на храносмилателния тракт, което води до загуба на тегло.
Необходими съставки:
- 125 г пресен хрян
- 4 лимона
- 3 супени лъжици мед
- 2 чаени лъжички канела
- 2 см корен от джинджифил.
Начин на приготвяне:
Хрянът и джинджифилът се слагат в блендер и всичко се смила добре до гладкост. След това добавете лимоновия сок. Оставете сместа да престои 5 минути, след което добавете меда и канелата. Продължете да бъркате, докато сместа стане хомогенна.
Съхранявайте в стъклен буркан, в хладилник. Продължителността е 3 седмици. Приемайте по две супени лъжици сутрин на гладно или преди тренировка. / Текстът за NMD.mk е написан от Мартина Христовска